Skip to main content
U Njemačkoj preminuo vrhbosanski svećenik vlč. Marko Petričević

U Njemačkoj preminuo vrhbosanski svećenik vlč. Marko Petričević

Svećenik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Marko Petričević, koji je većinu svoga svećeničkog života i djelovanja proveo pastoralno djelujući na njemačkim župama preminuo je 28. prosinca 2022. u Karlsruheu.

Kako je objavljeno na mrežnoj stranici njemačke nadbiskupije Freiburg, a prenijela KTA, sveta misa zadušnica za pok. vlč. Marka bit će u crkvi Sv. Mihovila u Karlsruheu 11. siječnja u 18 sati, a bit će ukopan u krugu najuže rodbine, prijatelja i poznanika.

Vlč. Marko Petričević rođen je 7. travnja 1953. u obitelji Ivana i Katarine rođ. Bošković u mjestu Hrasnica u župi Bistrica kod Uskoplja. Osnovnu školu pohađao je u Pavić Polju, srednju u Subotici, a filozofsko-teološko studij završio je na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Za svećenika je zaređen na svetkovinu Sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 1978.

Na spomenutoj mrežnoj stanici piše kako je vlč. Marko došao je u nadbiskupiju Freiburg 1983. i da je najprije obavljao službu župnog vikara u župi Sv. Kilijana u Osterburkenu te da je u isto vrijeme pastoralno djelovao i u: Sv. Kilijanu, Ahorn-Berolzheimu, Sv. Mariji, Ahorn-Eubigheimu i u župi Sv. Petra i Pavla u Ravenstein-Oberwittstadtu. Od studenog 1986. bio je župni upravitelj u Hornbergu i Hornberg-Niederwasseru. U rujnu 1990. preselio se iz Schwarzwalda u Tengen u Hegau, gdje je više od 16 godina vodio župu Sv. Lovre te bio župnik župa Sv. Mihovila i Sv. Gordijana i Epimaha u okruzima Blumenfeld i Watterdingen, a od srpnja 2005. i župe Sv. Martina u Tengen-Büßlingenu i Sv. Verene u Tengen-Wiechsu. Od veljače 2007. bio je najprije župni upravitelj u Donaueschingenu, a potom je imenovan i voditeljem pastoralne jedinice Junge Donau. Nakon što mu je 2015. povjereno vođenje pastoralne jedinice u Heitersheimu, iz zdravstvenih je razloga tu službu mogao obavljati samo kratko vrijeme, pa je u travnju 2016. kao suradnik prešao u pastoralnu jedinicu Leimen-Nußloch-Sandhausen.

Zbog trajno narušenog zdravstvenog stanja vlč. Petričević 1. srpnja 2018. je umirovljen.

Kako je objavljeno, svećenički rad vlč. Marka bio obilježen susretljivošću, uljudnošću, skromnošću i otvorenošću za pitanja i brige ljudi. Posebna mu je karizma bila osobni razgovor i individualno dušobrižništvo. Kad god mu je to bilo moguće, rado je pomagao u liturgijskim slavljima i nakon umirovljenja. Dušobrižništvo mu je bilo na srcu sve do smrti.

Pokoj vječni daruj mu, Gospodine!

J.P., KT