Skip to main content

Ured za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Shvaćajući važnost učinkovite zaštite maloljetnika i odraslih ranjivih osoba koja im jamči ljudski i duhovni razvoj, "Ured za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba" (ZMiRO - VN) predstavlja jedan od mehanizama Vrhbosanske nadbiskupije koji će pridonijeti zaštiti i sigurnosti svakoga čovjeka u crkvenom okruženju i djelovanju, pogotovo najslabijih i najranjivijih te pridonijeti tome da se nemoralnim i kažnjivim ponašanjima pojedinaca ne narušava autentično svjedočanstvo tolikih vjerodostojnih službenika Crkve i svih koji na različite načine sudjeluju u njezinom poslanju naviještanja evanđelja.

Ako je zlostavljanje maloljetnika i odraslih ranjivih osoba počinjeno u crkvenom okruženju ili od osoba koje su posvećeni službenici ili pomoćnici u ostvarenju poslanja Crkve, ono kompromitira cijelu crkvenu zajednicu i njezino temeljno poslanje propovijedanja Radosne vijesti – evanđelja svim ljudima. Također nanosi štetu njezinoj vjerodostojnosti i povjerljivosti. Zato je cijela crkvena zajednica pozvana reagirati na tu bolnu ranu, stavljajući u središte svoga zalaganja brigu i zaštitu najmanjih i najugroženijih. Samo takav pristup može omogućiti crkvenoj zajednici da pobijedi svaku šutnju, ravnodušnost, predrasudu ili neaktivnost koje su se u prošlosti događale u suočavanju s ovim problemom te da ih preobrazi u uključenost, brigu, solidarnost i predanost.

Vijest o mogućem kažnjivom djelu može se prijaviti od navodne žrtve, njezinih skrbnika, ili drugih osoba koje tvrde da su obaviještene o činjenicama samog zlostavljanja, telefonskim ili pisanim putem na službeni mail kao i usmeno u osobnom susretu s Povjerenikom Vrhbosanske nadbiskupije.

Dužna obveza je svih članova Crkve da bez odgađanja odmah prijave nadležnom Uredu sve informacije o eventualnom zlostavljanju, propustima ili prikrivanju u slučajevima zlostavljanja maloljetnih i ranjivih osoba. Svaki oblik "šutnje" i "nereagiranja" je sudjelovanje u kažnjivom djelu i sa sobom nosi zakonsku odgovornost.

Kontakt:

  • fra Šimo Ivelj, OFM, pročelnik ureda
  • telefonski broj: +387 33 225 590
  • e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.