Skip to main content
Zatvorena "Godina Božje riječi" u Crkvi vrhbosanskoj

Zatvorena "Godina Božje riječi" u Crkvi vrhbosanskoj

Svečanim euharistijskim slavljem na spomendan Sv. Jeronima, 30. rujna, u sarajevskoj prvostolnici, obilježeno je 1 600 godina od smrti ovog crkvenog naučitelja te je zatvorena Godina Božje riječi u BiH.

Svetu misu predslavio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić u zajedništvu s vrhbosanskim nadbiskupom koadjutorom i apostolskim upraviteljem Vojnoga ordinarijata u BiH mons. Tomom Vukšićem i uz koncelebraciju sedam svećenika među kojima je bio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, piše Nedjelja.ba.

Na početku kardinal je napomenuo kako na spomendan Sv. Jeronima, crkvenog naučitelja, završava Godina Božje riječi u BiH koja je proglašena prije godinu dana sv. misom u Bos. Grahovu. Pozdravio je nazočne vjernike kao i sve one koji euharistiju prate preko valova Radio Marije BiH

Ne prestati čitati Sveto pismo!

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Puljić je posvijestio kako je Sv. Jeronim rođen „negdje u našim krajevima, ali točno mjesto prepuštam arheolozima i povjesničarima“. Potom je podsjetio kako su u Bosanskom Grahovu povodom svečeve smrti biskupi BK-a BiH 30. rujna 2020. otvorili Godinu Božje riječi. Nadaje je objasnio razloge zašto je upravo na spomendan toga svetca ona pokrenuta te posvijestio kako je to bio čovjek koji je "čitav život posvetio proučavanju Svetoga pisma". Dodao je kako je Sv. Jeronim bio „veoma zanimljiv svetac i žestoki Dalmatinac“.

Progovorio je o njegovom životnom putu do Rima gdje je Jeronim ozbiljno shvatio kršćanski život te otišao u osamu. Iščitavajući pojedine crtice iz njegova života istaknuo je kako je zbog ljudske zavisti morao otići iz Rima te se zaputio u Jeruzalem. „U jednoj spilji u Betlehemu je živio i proučavao Sveto pismo. Preveo je Bibliju na latinski jezik i to je neko vrijeme bio službeni prijevod“, rekao je kardinal na kraju životopisa ovoga svetca podcrtavajući kako je to bio veliki pokornik te je tako prikazivan u umjetničkim djelima.

„On je toliko uspio približiti narodu Sveto pismo da smo mi biskupi u BiH shvatili kako Riječ Božju treba dodatno uprisutniti i u našim krajevima i u našem vrijemenu. Zato smo 2020. na spomendan Sv. Jeronima otvorili Godinu Božje riječi", objasnio je kard. Vinko ističući kako zatvaranje te Godine ne znači "prestati čitati Sveto pismo".

Neka zaživi vjernički duh

Nadalje je potaknuo nazočne da Bibliju "ne treba samo čitati nego i dušu hraniti njome". "Zato je Drugi vatikanski sabor stavio naglasak na misu koja ima 'dva stola'. Jedan je Riječ Božja, a drugi Tijelo Kristovo", naglasio je i dodao kako su željeli potaknuti ljubav prema Isusu Kristu jer je Sv. Jeronim rekao: "Tko ne poznaje Pisma ne poznaje ni Krista."

"Posebno nam je drago kada čujemo da se Božja riječ u obiteljima čita i o njoj se razmišlja. Svaki put kada je čitamo mi molimo (...) Potrebno je da zaživi vjernički duh slušanja Riječi Božje", rekao je vrhbosanski nadbiskup ističući važnost rasta u vjeri hraneći se Svetim pismom. Posvijestio je daje potrebno ne samo nabaviti Bibliju "kako bi stajala u regalu" nego da se "počastimo svako večer i zaustavimo se na određenom dijelu proučavajući je".

Potom je Bibliju usporedio s "pismom koje dobijemo od voljene osobe i onda ga ponovno čitamo i iščitavamo". Posvijestio je kako veliku bol nanosi činjenica ako to pismo ne bude pročitano. Govoreći o tome zapitao se "kakav je to odnos i relacija s Bogom ako ne čitamo njegovo Pismo". "Ako usvajamo što je Bog poručio sposobni smo ljubiti, jer se On objavljuje kao ljubav. Ako usvajamo Božju riječ onda postajemo sposobni ljubiti i rasti u vjeri", rekao je pred kraj nadbiskup Vinko ističući kako je potrebno Riječ Božju tako usvajati "da rastemo u ljubavi što će onda mijenjati javno mnijenje kako bi bilo po načelima evanđelja".

Na kraju je potaknuo nazočne da Godina Božje riječi ne završi nego da počne živjeti čime će svjedočenje i naviještanje drugima biti autentičnije.

Misno slavlje animirao je svojim pjevanjem mješoviti katedrali zbor pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Podsjetimo, svečanim euharistijskim slavljem na spomendan Sv. Jeronima, 30. rujna 2020., u Bosanskom Grahovu, u naselju Obljaj, započela je Godina Božje riječi u BiH pod geslom S Riječju Božjom kroz život. Također, svečanost zatvaranja Godine Božje riječi upriličena je istoga dana u banjolučkoj i mostarskoj katedrali.

Ž.I., KT