Skip to main content
Zajedničko druženje đakona na kraju Pastoralne godine

Zajedničko druženje đakona na kraju Pastoralne godine

Na završetku zajedničke Đakonske pastoralne godine na razini BK-a BiH, u srijedu, 5. svibnja u župi Sv. Josipa Radnika na Palama održano je druženje sudionika koji su je pohađali.

Najprije je slavljena sv. misa koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, u zajedništvu s: provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenkom Štekom, voditeljem Đakonske pastoralne godine mons. Pavom Jurišićem i njegovim zamjenikom fra Mirom Relotom. Sudjelovalo je 18 đakona.

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić je osvrćući se na odlomak evanđelja koji govori o trsu i lozi budućim prezbiterima poručio kako svećenici nisu vlasnici već posrednici Božje milosti. Da bi to dodatno pojasnio uzeo je sliku protočnog bojlera koji nije izvor vode jer ona odnekud dolazi, kroz njega prolazi te umiva i osvježava ljudsko tijelo. Pri tome je istaknuo kako joj bojler pomaže da bude toplija našem licu i tijelu. „Tako je i svećenik posrednik Božje milosti. Bog ima načina kako doći do ljudi i onda kada dođe do začepljenja jer on nađe neku premosnicu. Da bismo bili djelatni valja nam ostati povezanim s trsom jer trs hrani lozu kako bi urodila plodom. Isus nas hrani da bismo mogli uroditi plodom“, zaključio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor. 

Poslije sv. mise uslijedio je druženje prisutnih uz obiteljski stol te prigoda za rekreaciju u prostranom ambijentu župnog dvorišta crkve na Palama. 

Podsjećanja radi ovo je prvi put da se Đakonska pastoralna godina na ovaj način organizira na razini BK-a BiH. Pohađalo ju je 20 đakona, a program se sastojao od pet tjedana predavanja i jednog obilaska crkvenih institucija dok su u preostalom vremenu budući prezbiteri bili na praktikumu na župama gdje su imali župnike mentore. Među njima su bila i trojica đakona Vrhbosanske nadbiskupije: vlč. Domagoj Matijevićvlč. Ivan Matijević te vlč. Ivan Mijać. Na kraju su đakoni imali i završni ispit kojega su uspješno položili te će, ako Bog da, nakon obavljenih duhovnih vježbi biti zaređeni za svećenike.

D. K., KT