Skip to main content
Uskrsnuće je pečat i znamen božanske autentičnosti Kristove

Uskrsnuće je pečat i znamen božanske autentičnosti Kristove

Na svetkovinu Uskrsnuća Gospodnjega, 9. travnja u katedrali Srca Isusova svečano euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s nadbiskupom vrhbosanskim u miru Vinkom kard. Puljićem.

Koncelebrirali su, uz asistenciju đakona, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu i profesor na sarajevskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Zdenko Spajić  te sedmorica svećenika, javlja Nedjelja.ba.

Prije euharistije, pozdravljajući okupljene i one koji su misu pratili putem BHRT-a i Radija Marije ili u nekom drugom obliku, nadbiskup Tomo čestitao je najveću kršćansku svetkovinu. Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, uslijedila je homilija koju je propovjedenik naslovio Gdje je ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog! 

Na početku je nadbiskup Tomo podsjetio vjernički puk na završne riječi pjesme što je poznajemo pod imenom PosljednicaZnamo da si doistine/ uskrsnuo, Božji Sine/ Pobjedniče, Kralju divan,/ budi nama milostivan! Te potaknuo kako se one, odmah nakon navještanja Evanđelja, kao izraz opće radosti kršćana, na tom mjestu danas izgovaraju po cijelome svijetu.

DSC04865

Ne može biti kršćanin bez vjere u Isusovo uskrsnuće

„Još veselijim izričajem i s još više pjesničkoga žara izrekao je početak Hvalospjeva uskrsnoj svijeći opću radost zbog Isusova uskrsnuća: 'Nek' usklikne sad nebesko mnoštvo anđela,/ i nek' uskliknu službenici Božji,/ i s pobjede tolikoga Kralja neka jekne trublja spasenja. / Nek' se raduje zemlja, tolikim obasjanim bljeskom, / i rasvjetljena sjajem vječnoga Kralja ( nek' osjeti da je nestalo po čitavome svijetu mraka.' Najkraće rečeno: 'Ovo je dan što ga učini Gospodin/kličimo i radujmo se njemu!' (Ps 18,24), jer Isus je uskrsnuo. Nada naša. Prvi od usnulih. Najprije Krist, a onda ostali koji vjeruju u uskrsnuće, nadaju se vječnom životu i tako provode dane da im je život svakodnevno svjedočenje dobrote i stjecanje zasluga iz ljubavi prema Bogu, braći i sestrama (usp. 1. Kor 15,24)“, kazao je propovjednik podsjetivši na riječi Svetoga Augustina „Kršćanska vjera je Kristovo uskrsnuće“, posvjestivši pritom kako svi, pa i njegovi protivnici, znaju da je Isus živio na zemlji i da je umro na zemlji. Ali da je Isus uskrsnuo, dometnuo je, vjeruju samo kršćani i ne može biti kršćanin bez vjere u Isusovo uskrsnuće.

"Uskrsnuće je pečat i znamen božanske autentičnosti Isusa Krista, istinitosti njegova nauka i znak raspoznavanja kršćanske vjere. Isus je sam, govoreći o svom tijelu i najavljujući svoje uskrsnuće, na pitanje: 'Koje nam znamenje možeš pokazati?', kazao: 'Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići' (Iv 2,19.21)'“, tumačio je nadbiskup Tomo, ističući kako je Uskrsnuće – temelj kršćanske vjere te referirajući se na Svetoga Pavla koji je zaključio: „Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša.“

uskrs sa katedrala 2023 1

Ponizni sluge volje Božje

Potom je propovjednik kazao kako je u srcu Isusovu bilo mjesta za sve ljude, te kako, nasljedujući njegov primjer, također i u našim srcima treba biti prostora za sve ljude s kojima živimo i koje susrećemo sa željom posvuda i uvijek širiti istinu da su svi ljudi među sobom braća i sestre.

„Gdje je ljubav i prijateljstvo, ondje je i Bog!“, spomenuo se propovjednik stare kršćanske himne, nastavivši: „I sreća je također tamo, znaju razboriti ljudi. A gdje god se izgovaraju riječi mržnje i širi nepovjerenje i strah, vrši nasilje i čuju prijetnje, gdje se ugrožava čovjekov život i dostojanstvo, sve to izravno se protivi volji Božjoj i sreći čovjeka. Zato želimo biti ponizni sluge volje Božje i, kao što je naučavao uskrsli Krist, propovijedati obraćenje od zla (usp. Lk 24,47), praštati jedni drugima kao što je Bog u Kristu nama oprostio (usp. Ef. 4,32) te graditi sklad među ljudima, narodima i religijama“, potaknuo je na kraju homilije vrhbosanski nadbiskup.

uskrs sa katedrala 2023 2

Na kraju mise, nadbiskup Vukšić podijelio je blagoslov s općim oprostom.

Tijekom mise pjevao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a asistenciju kod oltara vodio je vlč. Ivan Rako.

Nakon svete mise vjernici su si međusobno čestitali Uskrs.

J.Vr.,KT