Skip to main content
Nadbiskup Vukšić predvodio misu uoči Obiteljskog dana u BiH

Nadbiskup Vukšić predvodio misu uoči Obiteljskog dana u BiH

Euharistijsko slavlje uoči Sedmog obiteljskog dana i Četvrtog dana djedova, baka i starijih osoba, u subotu, 27. srpnja u crkvi Svete Obitelji u Kupresu predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski mons.Tomo Vukšić.

U koncelebraciji su bili: generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, arhiđakon gučogoranskog dekanata kojem pripada i bugojanski dekanat odnosno župa Kupres mons. Pavo Jurišić, povjerenik za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Ante Vrhovac, župnik župe Rašeljke pokraj Tomislavgrada don Ilija Drmić, župnik novotravničke župe Presvetog Trojstva u Novom Travniku vlč. Anto Ledić rodom iz kupreške župe, zatim župni vikar iz župe i svetišta u Podmilačju fra Nikica Vujica i nadbiskupov osobni tajnik vlč. Marin Babić, javlja KTA.

kupres1

Svi su pozvani na molitvu

Riječi pozdrava nadbiskupu Vukšiću, drugim svećenicima i cijeloj okupljenoj vjerničkoj zajednici uputio je kupreški župnik vlč. Tomislav Mlakić.

Prije svete mise vjernici su imali prigodu pristupiti sakramentu ispovijedi, a na sakrament pomirenja vrlo lijepo ih je pokorničkim bogoslužjem pripravio vlč. Ante Vrhovac. Kupreški mladi čitali su prigodna čitanja te predmolili krunicu koja je uslijedila kao duhovna priprava na svetu misu.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Vukšić je podsjetio kako je obiteljski dan zamišljen i kroz sve ove godine se događa kao vrijeme molitve za sklad i sreću naših obitelji te za uzajamno razumijevanje, ljubav i duhovni rast njihovih članova. Uz to, napomenuo je i da su na tu molitvu pozvani doslovce svi katolici u BiH, sa željom da se ovom duhovnom lancu priključe, oni kojima je to moguće, sudjelovanjem u euharistijskom slavlju ovdje na Kupresu, a svi ostali u svojim župnim ili samostanskim zajednicama za vrijeme nedjeljnih euharistijskih slavlja.

kupres2

„Osim što je danas obiteljski dan za sve zajednice u našim biskupijama, sretna je okolnost što se upravo danas na razini cijele Crkve obilježava također četvrti dan djedova i baka. U povodu toga dana papa Franjo je uputio posebnu poruku, koju je naslovio znakovitim riječima: Ne zabaci me u starosti (Ps 71,9). One su, iako preuzete iz starozavjetne Molitve starca, na svoj način također glas i zov koji dolazi iz stanja brojnih današnjih starijih osoba, izriču njihovu želju da ih se uključi i samim time nose vrlo suvremenu poruku“, potaknuo je propovjednik, prenijevši i Papinu poruku kako cijelo Sveto pismo pripovijeda o Božjoj vjernoj ljubavi prema svima, iz koje pak proizlazi utješna sigurnost, da Bog nastavlja uvijek iskazivati svoje milosrđe svim ljudima, u svakoj životnoj dobi i u svakoj situaciji u kojoj se nalaze, pa i u čovjekovim izdajama. (…)

Mnogo razloga za usamljenost

„Stoga možemo biti sigurni, da će nam biti blizu i u starosti, tim više što je u Bibliji starenje znak blagoslova“, kazao je nadbiskup Tomo te naglasio kako je, promatrajući uzroke samoće, kojoj su u naše vrijeme izložene brojne starije osobe, papa Franjo upozorio da je mnogo razloga za tu usamljenost: u mnogim zemljama, posebno onim najsiromašnijima, stariji su sami jer su njihova djeca bila prisiljena iseliti se. Uz to, propovjednik je podsjetio kako je Sveti Otac osobito mislio i na mnoga krizna područja gdje su stariji ljudi prepušteni sebi, jer su muškarci – mlađi i stariji – morali uzeti pušku u ruke, a žene, posebno majke s malom djecom, napuštaju zemlju kako bi pružile sigurnost djeci.

kupres4

Nadalje, tumačio je kako je, naspram pojavama usamljenosti i odbačenosti te s njima povezanim osjećajem razočaranja, koje su danas uobičajene u svijetu i posljedica su različitih okolnosti, izbora i uzroka, papa Franjo zaključio i pozvao: „Sebičnom stavu koji vodi u odbacivanje i usamljenost suprotstavimo otvoreno srce i radosno lice onoga, koji ima hrabrosti reći: 'Neću te ostaviti!' i izabrati drugačiji put.“

Euharistijsko klanjanje

Liturgijsko pjevanje animirali su Veliki i Mali zbor župe Kupres.

Nakon svete mise nadbiskup Vukšić predvodio je euharistijsko klanjanje za koje je prigodne tekstove priredio vlč. Vrhovac. Na klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu sudjelovali su brojni vjernici. Prigodna razmatranja čitali su bračni par Hrvoje i Ivana Lovrić sa svojom djecom.

Središnje misno slavlje na Obiteljski dan u župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu, u nedjelju 28. srpnja u 11:00 h predvodit će potpredsjednik BK BiH, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

J.Vr.,KT