Skip to main content
Misa bdijenja na Badnjak u sarajevskoj katedrali

Misa bdijenja na Badnjak u sarajevskoj katedrali

U katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, na Badnjak 24. prosinca, u večernjim satima, svečano je proslavljena misa bdijenja koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić.

U koncelebraciji su bili: apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog mons. Pavo Jurišić, tajnik apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Javier Camañes-Forés i još 10-ak svećenika, javlja Nedjelja.ba.

Put prema Bogu

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja, na početku prigodne propovijedi mons. Vukšić podsjetio je kako kršćani vjeruju da cijela ljudska povijest doseže svoj vrhunac u djetetu Isusu, koji je po svom rođenju očitovanje i svjedok Božje ljubavi prema čovjeku. Osvrnuo se na proteklo vrijeme došašća kojim se cijela crkvena zajednica duhovno pripravljala za obilježavanje Božića te istaknuo kako je život kršćanina kroz to vrijeme bitno obilježen očekivanjem ljudi, da se dogodi dolazak Isusa spasitelja, Boga i čovjeka ali je to razdoblje obilježeno i očekivanjem i nadom dragoga Boga, da se dogodi dolazak čovjeka u Božje društvo.

 DSC5047

"Obraćenje, odnosno napuštanje svakog oblika zla puta, zlih nakana i djela, drugo je ime za čovjekov put prema Bogu. A istovremeno obraćenje su također jedina vrata po kojima kraljevstvo Božje ulazi u čovjeka i jedina staza po kojoj Bog prilazi čovjeku. To je jedini način ispravne priprave za Božić, koji je duhovno slavlje obraćenih srdaca, mirotvornih duša i čistih savjesti. I vjerujem da smo se svi u takvu stanju na ovom Euharistijskom slavlju koje se naziva misa bdijenja", kazao je nadbiskup Tomo naglasivši kako je ovo "trenutak naše zahvalnosti Gospodinu Bogu za njegov dolazak, za njegovu ljubav i blizinu".

Doživjeti obraćenje

Nadalje je posvijestio kako je svrha Isusova rođenja ponuda spasenja svim ljudima. "A svrha našega božićnog slavlja sastoji se u tomu da se čovjek rodi u Isusu. Da se ja preporodim. Da čovjek nakon priprave doživi obraćenje. Da obraćen na nov način misli, djeluje i živi. Da bude na putu Božjemu i da u njegovu životu, nakon preporođenja, vladaju pravila kraljevstva nebeskoga. Da se vrati u duhovno stanje bezazlenoga djeteta Božjega te da svojim nakanama i ponašanjem bude prepoznatljiv kao slika i znak prisutnosti Boga", objasnio je mons. Vukšić dodajući kako "naspram Božjoj želji, međutim, opće ozračje na svjetskom obzorju, u kojemu svijet ove godine dočekuje Božić, protivno je Božjoj volji i nikako nije bezazleno. To je svima vidljivo i postoji mnogo razloga, koji pozivaju na žurno djelovanje i zaustavljanje tragedija, posebice ratnih. Neke od njih su medijski zaboravljene i tako ostaju skoro pa nepoznate, no tim zaboravom nisu umanjeni stradanje ljudi i razaranja dobara." Istaknuo je stoga najvažniju poruku Božića, "koja je ujedno i naša molitva":  "Svim na zemlji mir i veselje!"

 DSC4817

S druge pak strane, kako je vrhbosanski nadbiskup naveo, gdje nema takvih stradanja postoji pojava da različiti interesi i ideologije, a i slabosti kršćana, Božić svode i pretvaraju u običaj, a "kršćanstvo nije običaj nego život" te je na tim stranama i za takve ljude najvažnija poruka Božića: "Rodio se Bog i čovjek!"

Na kraju je potaknuo na pitanje: "Osim slanja božićnih poruka, što kao kršćanski vjernici možemo konkretno učiniti i tako stvarno doprinijeti da ovaj svijet bude bolji?" te kazao kako je odgovor vrlo jednostavan: "Možemo biti kršćani".

"Isus je svoje učenike, prema jednoj prispodobi (Mt 5,13-14), pozvao da uvijek, a posebice u teškim situacijama, budu sol zemlje i da nikada ne obljutave te da svojim ponašanjem i naviještanjem budu svjetlost svijeta. Uloga je soli da čovjekovoj hrani daje dobar okus, a uloga je svjetla da u tami svakom putniku otkriva i osvjetljava ispravan pravac kretanja a ne da bude sakriveno. To jest, svojim primjerima možemo pokazivati kako treba. Odnosno, uvijek možemo biti dobar primjer. To je naše poslanje i naša božićna želja", zaključio je mons. Vukšić.

Božja prisutnost

Na kraju misnog bdijenja, nadbiskup Tomo je nazočnim vjernicima, zazivajući Božji blagoslov, poželio sretan Božić i sretnu i uspješnu Novu godinu, a zatim je čestitku uputio i nuncij Chullikatt.

 DSC4738

„U otajstvu Božića vidimo, dakle, taj spasonosni sklad neba i zemlje, a u Sinu Božjem rođenom na zemlji – uzdignuće svakog muškarca i žene prema blagoslovljenim vratima Neba. Stoga je Isus, rođen u Betlehemu, veliki blagoslov Boga Ljubavi koji sve daruje čovječanstvu. Neka nas Božja Ljubav koja je Tijelom postala u događaju Božića, a kojeg već anticipiramo dok nas ispunjava nadom, potakne da svima naviještamo Božju tješiteljsku prisutnost među nama, svjetlo Spasiteljeve zvijezde na našem putu i nebeski dar dobrohotnog mira svim ljudima. Uz ponovne najbolje želje za blagoslovljeno i radosno božićno vrijeme. Neka vas sve obilno blagoslovi mali Isus“, kazao je, među ostalim, nadbiskup Francis.

Misno slavlje u prvostolnici skladnim pjevanjem animirao je Katedralni zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a sv. misu izravno je prenosio BHT1.

J.M., KT