Skip to main content
Božićno čestitanje vrhbosanskom nadbiskupu Vukšiću

Božićno čestitanje vrhbosanskom nadbiskupu Vukšiću

Tradicionalno zajedničko čestitanje Božića vrhbosanskom nadbiskupu mons. Tomi Vukšiću okupilo je u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, 23. prosinca, 50-ak svećenika, redovnica i redovnika koji djeluju u Sarajevu i okolici.

Na božićnom čestitanju vrhbosanskom nadbiskupu metropoliti i apostolskom upravitelju Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomi Vukšiću bili su, između ostalih, i: vrhbosanski nadbiskup u miru Vinko kard. Puljić, apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, provincijal Franjevačke provincije Bosne srebrene fra Zdravko Dadić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić te provincijalne glavarice redovničkih zajednica koje djeluju u Sarajevu kao i predstavnici bogoslovnih sjemeništa u BiH te druge Bogu posvećene osobe koje pastoralno djeluju u glavnome gradu BiH.

IMG 1439

U ime osoba iz duhovnog staleža čestitku je izrekao ravnatelj Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Vlado Vrebac, koji je na početku podcrtao kako je „Kristovo rođenje po Mariji u Betlehemu početak novog vremena i povijesti te početak boljeg svijeta“. „Da bi se taj bolji svijet ostvario i ostvarivao potrebno je da otajstvo Božića, utjelovljenja Sina Božjega Isusa Krista, po milosti Duha Svetoga dogodi se i u našim srcima, umovima i dušama. Da u nama raste Krist, a mi da se umanjujemo, kako nas to poučava veliki glas koji viče u pustinji Sv. Ivan Krstitelj“, kazao je vlč. Vrebac te podsjetio na riječi Benedikta XVI. izrečene na misi Polnoćki 2011. u kojima je govorio o značaju Sv. Franje Asiškoga za ovu svetkovinu. „Kada je Sv. Franjo 1223. u Grecciu slavio Božić s volom, magarcem i jaslama punim sjaja nova dimenzija Božića došla je na svjetlo. Sveti Franjo zvao je Božić 'svetkovinom nad svetkovinama' (…) Za ranu Crkvu svetkovina nad svetkovinama bio je Uskrs, uskrsli Krist je otvorio vrata smrti i tako radikalno promijenio svijet, stvorio je mjesto za čovjeka u Bogu samome. Sveti Franjo nije htio promijeniti objektivni slijed među svetkovinama (…) ali po njemu je otkriveno Isusovo čovječstvo u novoj dubini razumijevanja. Za Franju je ljudsko postojanje Boga postalno najvidljivije onda kada je Božji sin umotan u pelene bio položen u jasle“, pročitao je vlč. Vrebac misli Benedikta XVI. koje je završio citatom kako je „liturgijska godina dobila i drugotni cilj, pogled na svetkovinu Božića koja je nadasve svetkovina srca“.

IMG 1433

Nadalje je posvijestio pojedine „lekcije“ koje potiču jaslice, kao što je darivanje te potaknuo nazočne da ih u međusobnom darivanju potaknu toliki svetački primjeri, među kojima je bio i Sv. Franjo „čiju 800. obljetnicu uprizorenja živih jaslica upravo ove godine slavimo“. Svoju je misao završio činjenicom da darivanje među ljudima ima svoj uzrok u onom najvećem darivanju: „Bog se dao čovjeku radi njegova spasenja.“

IMG 1427

Nakon već uvriježenoga „službenog“ dijela čestitanja, kojega je moderirao glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura, uslijedila je zakuska i druženje koje su mnogi iskoristili kako bi međusobno zaželjeli sretne blagdane i blagoslovljenu novu 2024. godinu.

Ž.I., KT