Skip to main content
Seminar za ovlast ispovijedanja u Vrhbosanskoj metropoliji

Seminar za ovlast ispovijedanja u Vrhbosanskoj metropoliji

U Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu 4. i 5. rujna održava se Seminar za ovlast ispovijedanja za svećenike koji nemaju trajno dopuštenje.

Seminaru nazoči 29 svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Hercegovačke franjevačke provincije koji nemaju trajnu ovlast ispovijedanja, osim mladomisnika koji su dopuštenje za podjeljivanjem sakramenta pomirenja dobili na temelju nedavno završenog studija teologije.

seminar 5

Program se sastoji od dva dijela: teorijskog te ispitnog. Prvoga dana obrađuju se tri teološka područja: moralna teologija, liturgika i kanonsko pravo, a ove godine predavači su: dr. sc. vlč. Mirko Šimić, dr. sc. vlč. Ivan Rako i dr. sc. vlč. Ilija Marković. Svećenici kojima je ovo treći seminar, drugoga dana, polažu usmeni ispit te ako uspješno polože dobivaju trajnu ovlast ispovijedanja, a oni kojima je ovo drugi i prvi polažu samo pismeni test te im se dozvola za podjelu sakramenta pomirenja produžava na godinu.

seminar 3

Sudionike je na početku prvog dana pozdravio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije koji će ujedno biti i predsjednik Povjerenstva za jurisdikcijske ispite mons. Slađan Ćosić, a nakon njega predavanja iz moralne teologije održao je vlč. Šimić.

U podne se sudionicima seminara pridružio i vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić koji je predslavio sv. misu u bogoslovskoj kapelici. U prigodnoj propovijedi osvrnuo se na evanđeoski odlomak koji se čitao toga dana u kojemu je Isus u Nazaretu u sinagogi ustvrdio da se na njemu ispunilo Izaijino proroštvo da je Duh Gospodnji na njemu. „Prorok Izaija je stoljećima prije Isusove pojave opisao službenika Božjega, navjestitelja volje Božje, tumača riječi Božje, koji je pomazan. Duh Gospodnji je zato na njemu, a poslanje mu je biti glasnik blage vijesti ljudima. Hranjeni nadom u dolazak Sluge Božjega izabrani narod je tko zna koliko puta čitao i slušao taj odlomak i tumače toga istoga. No, za razliku od svih prije Isusa on počinje svoju prvu propovijed, koja je njegova prva javno zabilježena propovijed, riječima: 'Dragi moji Nazarećani, ja sam taj i ja sam pomazanik Božji i ja sam onaj na kojemu je Duh Gospodnji'“, istaknuo je nadbiskup Tomo podsjetivši da se Isusovo dostojanstvo sastoji u pomazanju Duhom Svetim dok mu je poslanje blagovjesničko. „Budući da smo svi svećenici i mi djelujemo na način Isusa Krista, ili kako smo to u klasičnoj teologiji govorili kao alter Christus – drugi Krist, i to ne samo na način dostojanstva nego osobito na način poslanja blagovjesničke službe“, poručio je propovjednik. U nastavku je ustvrdio kako je osnovna svećenička služba biti blagovjesnikom narodima te vraćati vid moralnim slijepcima i sužnjevima. „Zahvalni Gospodinu Bogu za svoje dostojanstvo i poslanje danas smo okupljeni na ovo euharistijsko slavlje da svatko sebe, ja prvi, a onda i svaki od vas sebe propituje: 'Jesam li dovoljno i svakodnevno služeći euharistiju zahvalan Bogu zato što je Duh Gospodnji na meni jer sam pomazan?' Iz te zahvalnosti, ako je svakodnevna, ako je željena i stvarno življena proizići će u mjeri u kojoj je to moguće da iskoristimo svoje talente na našem blagovjesničkom putu evanđeoske i osloboditeljske snage od sužanjstva u moralnom smislu“, zaključio je mons. Vukšić.

seminar 2

U poslijepodnevnim satima sudionici seminara odslušat će još dva predavanja iz liturgike i kanonskog prava, a u utorak, 5. rujna pristupit će ispitima pred povjerenstvom.

D. K.