Skip to main content
Održana duhovna obnova za ministrante

Održana duhovna obnova za ministrante

U srijedu, 21. lipnja sjemenišna crkva Sv. Alojzija Gonzage koja se nalazi u sklopu Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku proslavila je svog nebeskog zaštitnika te je ujedno toga dana završena trodnevna duhovna obnova za ministrante iz Vrhbosanske nadbiskupije i dvije hercegovačke biskupije.

Euharistijsko slavlje predslavio je don Tomislav Rajič, župnik u Domanovićima i vojni kapelan u Vojnom ordinarijatu u BiH, u koncelebraciji s: rektorom sjemeništa don Željkom Marićem, odgojiteljima u istoj odgojno-obrazovnoj ustanovi don Josipom Dedićem i don Josipom Markovićem te glasnogovornikom Vrhbosanske nadbiskupije i župnikom u Novom Sarajevu don Draženom Kusturom.  

Na misi je sudjelovalo 73 ministranta iz sedam župa Vrhbosanske nadbiskupije te iz isto toliko župa Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije koji su posluživali kod oltara te su s duhovnikom u sjemeništu, don Jakovom Kajinićem, pjesmom animirali samu liturgiju.

tr 1

U prigodnoj propovijedi don Rajič je ministrantima u kratkim crtama predstavio život Sv. Alojzija Gonzage te im je ukazao na važnost službe koju imaju oko oltara. Pozvao ih je da u svom odrastanju drže čistim svoju dušu i tijelo po uzoru na svetca koji ih je okupio u Travniku te da osobito vode brigu za svoje najbliže.

Prije završnog blagoslova nakon riječi zahvale koje je izrekao rektor Marić prisutni su izmolili dvije molitva na čast Sluge Božjega Petra Barbarića.

Vrijedi istaknuti kako su se ministranti okupili u ponedjeljak, 19. lipnja u travničkom sjemeništu gdje su im njihovi domaćini pripremili bogat i sadržaj duhovno-rekreacijski program. Tako su imali prigodu pristupiti sakramentu pomirenja, sudjelovati u klanjanju Presvetom oltarskom sakramentu, pobliže se upoznati sa životom Petra Barbarića, ali se i okušati u kvizu poznavanja ministrantske službe.

tr 8

Posjet Travniku iskoristili su i za upoznavanje ovog srednjobosanskog grada te su, među ostalim, pohodili: župnu crkvu Sv. Ivana Krstitelja, staru jezgru grada kao i muzej Erica Brandisa. Uz to su imali prigodu sudjelovati u različitim igrama, a najuspješnijima su podijeljene prigodne nagrade. Tako su priznanja za najbolje rezultate u kvizu dobili: Marko Babić (Prozor), Ivan Brajković (Trebinja/Ravno) i Andrija Anđelić (Prozor). U nogometu najuspješniji su bili ministranti iz Neuma dok su drugo i treće mjesto osvojile župe Domanovići i Hrasno. Najboljim šahistima pokazali su se: Andrija Jurić (Odžak), Ivan Brajković (Trebinja/Ravno) i Filip Antolović (Odžak). Nagrade na turniru u stolnom tenisu osvojili su: Ivan Kevo (Prenj), Kristijan Glavinić (Neum) i Stipo Križanac (Prozor) dok su u gađanju „trica“ najspretniji bili: Stipe Jelić (Prozor), Josip Mustapić (Čeljevo) i Stipo Križanac (Prozor).

D. K.