Skip to main content
Molitva za Biskupsku sinodu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Molitva za Biskupsku sinodu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Molitva za uspjeh Biskupske sinode na temu „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“ u Vrhbosanskoj nadbiskupiji bit će u subotu 27. svibnja prigodom hodočašća mladih u Gospino svetište u Komušini.

Prema odluci Svetog Oca, XVI. redovita opća skupština Biskupske sinode održat će se u dva dijela: prvi od 4. do 29. listopada 2023., drugi u listopadu 2024. Ova odluka proizlazi iz želje pape Franje da tema sinodalne Crkve, zbog svoje širine i važnosti, bude predmet dužeg razlučivanja ne samo članova sinodalnog zbora, nego i cijele Crkve.

Kao pripravu za predstojeću Biskupsku sinodu, generalno tajništvo Sinode pozvalo je Biskupske konferencije da u srijedu, 31. svibnja 2023., kada je liturgijski spomendan Pohoda Blažene Djevice Marije i završetak svibanjskih pobožnosti, prirede molitve u marijanskim svetištima. Odgovarajući na taj poziv vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić odlučio je da spomenuta molitva bude tijekom 52. Dana mladih Vrhbosanske nadbiskupije u Komušini 27. svibnja. „Istodobno, sve koji ne budu sudjelovali u hodočašću, pozivam da se toj nakani pridruže u svojim župnim i redovničkim zajednicama na isti dan ili na završetku marijanskog mjeseca, na euharistijskim slavljima, molitvom krunice i osobnom molitvom“, naveo je, među ostalim, u svojoj okružnici nadbiskup Vukšić.

Isto tako u svome pismu upućenom svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije zazvao je Božji blagoslov kako bi Gospodin kroz molitvu, po zagovoru Marije, Majke Crkve, upravljao sinodalnim hodom te kako bi svi ojačali zajedništvo i sudjelovanje u zajedničkom poslanju.

D. K.