Skip to main content
Imenovan novi prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog

Imenovan novi prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog

Vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić na prijedlog četvorice kanonika potpisao je dekrete kojim je podijelio pojedinačne kanoničke službe: prepošta, rektora katedrale i pokorničara. Novi prepošt Stolnog kaptola vrhbosanskog postao je mons. Pavo Jurišić.

Nakon što su kanonici u skladu sa svojim Statutom i odredbama Zakonika kanonskog prava održali sjednicu i vrhbosanskom nadbiskupu uputili prijedloge za imenovanja na pojedine službe mons. Vukšić je iste prihvatio.

Tako je novi prepošt postao mons. Jurišić, dok je za rektora katedrale izabran preč. Marko Zubak, a službu pokorničara vršit će mons. Luka Tunjić.

Podsjećanja radi Kaptol vrhbosanski osnovan je apostolskim pismom pape Leona XIII. Ex hac augusta 1881. kojim je uspostavljena Vrhbosanska crkvena pokrajina s nadbiskupijskim sjedištem u Sarajevu. U skladu s tada važećim konkordatom između Crkve i države, dogovoreno je između Sv. Stolice i Austro-ugarske vlade da Kaptol vrhbosanski može imati četiri rezidencijalna kanonika kojima će vlada iz proračuna davati plaću. Nadbiskup Stadler imao je pravo predlagati kandidate koje je vlada odobrila, a Sv. Stolica imenovala. Prvu generaciju kanonika sačinjavali su: Josip Bezić, Andrija Jagatić, Anton Jeglič i Ivan Košćak. Oni su se uz službu u katedrali i zaduženja na ordinarijatu posvetili uređivanju Glasnika Srca Isusova koji je 1887. prerastao u Vrhbosnu te izdavali vjerske knjige.

Trenutno Stolni kaptol vrhbosanski čine: mons. Pavo Jurišić, gučogorski arhiđakon, mons. Luka Tunjić, plehanski arhiđakon, preč. Darko Tomašević, toliški arhiđakon te preč. Marko Zubak, fojnički arhiđakon.

D. K.