Skip to main content
Čestitanje Uskrsa vrhbosanskom nadbiskupu Vukšiću

Čestitanje Uskrsa vrhbosanskom nadbiskupu Vukšiću

Osobe duhovnog staleža koje djeluju u Sarajevu u skladu s dugogodišnjom tradicijom okupili su se na Veliku subotu, 8. travnja u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije na čestitanju Uskrsa vrhbosanskom nadbiskupu metropoliti mons. Tomi Vukšiću.

Bilo je prisutno 40-ak čestitara među kojima su bili: vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić i generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić, javlja Nedjelja.ba.

Isusovo uskrsnuće budi nadu

U ime svećenika, redovnika i redovnica prigodnu čestitku izrekao je fra Zdravko Dadić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene. „Vjerujem da Uskrs nije neki Božji performans na pozornici svijeta pred nama ljudima, da nas površno zadivi svojom intervencijom u sudbinu jednog dobrog čovjeka, Isusa iz Nazareta. Bog nikada nije površan. Njegova svaka riječ ujedno je i čin. Ako u našem svijetu ima puno mjesta patnje i događaja nad kojima kao da se nadvila Božja šutnja, Uskrs možemo slaviti kao prekid Božje šutnje“, istaknuo je fra Zdravko te dodao: „Imamo stoga što naviještati, a imamo puno mjesta i ljudskih sudbina koje čeznu da netko posvjedoči kako konkretni križevi nisu odvojeni od još konkretnije ljubavi, Božje i ljudske. Neka zato Isusovo uskrsnuće bude i naše uzdignuće u svijet ljubavi.“ U nastavku svoje čestitke podsjetio je kako Kristovo uskrsnuće daje smisao životu svakoga čovjeka. „Svijest o Isusovom uskrsnuću budi u nama nadu, uspravlja nas i upravlja putem na kojem prepoznajemo Isusove stope i riječ ohrabrenja. Te stope i ta riječ nas podižu, ozdravljaju, oslobađaju, zapravo uskrsavaju sve ono što je u nama umrlo i malaksalo“, poručio je provincijal Dadić te se prisjetio svih onih koji pate i trpe od Ukrajine do Sirije i Turske. „Uskrs je jedinstveni događaj najdubljeg promišljanja i trenutak u kojemu prepoznajemo trajnu ljubav kojom će naš stvoritelj, otkupitelj, spasitelj i posvetitelj osloboditi nas od svakog oblika patnje, grijeha i vječne smrti“, naveo je fra Zdravko uz osobnu čestitku Uskrsa nadbiskupu Vukšiću.

Nadbiskupova poruka

U svome govoru vrhbosanski nadbiskup najprije je citirao Sv. Augustina kazavši kako je "obaćenje izlazak iz lošega u dobro, a posvećenje izlazak iz dobroga u još bolje". Zahvalio je zatim svima na dolasku i čestitanju. "Dragi fra Zdravko, hvala ti najljepša na četitki i za lijepe želje, a svima vama, dragi kardinale i svi ostali prisutni braćo i sestre, najsrdačnija hvala za prisutnost i za očitovanje u ovome zajedništvu. I sebi i vama, zajedno sa Sv. Augustinom, želim da ovaj Uskrs donese obraćenje, a onda iskorak iz dobroga u još bolje. Zdravi i veseli bili na našem zjedničkom putu posvećenja. Sretan vam i blagoslovljen Uskrs", zaključio je mons. Vukšić.

J.M., KT