Skip to main content
Nedjelja muke Gospodnje u prvostolnici Srca Isusova

Nedjelja muke Gospodnje u prvostolnici Srca Isusova

Nedjeljom muke Gospodnje – Cvjetnicom, 2. travnja, započeo je najsvetiji dio liturgijske godine. Tom prigodom misu u sarajevskoj katedrali predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić, koji je na ovaj nadnevak obilježio i 12. obljetnicu svog biskupskog ređenja.

Koncelebriralo je 10-ak svećenika svećenika među kojima su bili savjetnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, kanonik i profesor na sarajevskom KBF-u mons. Pavo Jurišić...

Blagoslov grančica
Na početku je upriličena svečana vanjska procesija do predulaza u katedralu gdje je nadbiskup pozdravio misnike i nazočne vjernike. Potom je podsjetio što predstavlja Cvjetnica te blagoslovio maslinove grančice koje su razdijelili nazočni.

DSC04062

Nakon misnih čitanja, u navještaju Muke Gospodnje po Mateju ulogu Isusa imao je mons. Jurišić, narator je bio ceremonijar i profesor na KBF-u vlč. Ivan Rako, a druge uloge bile su dodijeljene članovima Katedralnog zbora Josip Stadler, koji je skladnim pjevanjem i animirao liturgijsko pjevanje u punoj prvostolnici.

Dva jedva spojiva događaja
Potom je uslijedila homilija u kojoj je mons. Vukšić najprije podsjetio kako crkveni blagdani u kojima se sjećamo događaja iz povijesti spasenja – redovito su posvećeni jednome događaju. „Danas, međutim, ovim blagdanom Cvjetnice sjećamo se dvaju događaja iz Isusova života, i to, na prvi pogled dvaju jedva spojivih događaja. Na taj način smo i započeli obrede današnjega dana: svečanim ulaskom kojim smo se sjetili Isusova slavnog ulaska u Jeruzalem, kad je bio dočekan na način da su mu cvijećem i grančicama doslovno prostrli neku vrstu cvjetnoga tepiha i dočekali ga kao sina Davidova, pjevali mu Hosana, spasi nas!; i Smiluj nam se!Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje. Masa naroda, mnogi ljudi sretni i zadovoljni što ovaj mladi prorok ulazi u Jeruzalem dočekuje ga na jedva je moguće više svečani način. I s druge strane – vrhunac liturgijskog doživljaja ovoga dana jest ovaj dojmljivi navještaj Muke Isusove. Dva događaja iz Isusova života koji su se zbili u razmaku od samo nekoliko dana jedva da su spojivi, pogotovo sa stanovišta ponašanja ljudi. Oni u prvom događaju sudjeluju s oduševljenjem, pozdravima i pjevaju mu (…) te ga praktično proglašavaju Mesijom i Spasiteljem – i s druge strane najvjerojatnije vrlo veliki broj istih ljudi, samo nekoliko dana kasnije viče (…) 'neka se razapne'“, podsjetio je vrhbosanski nadbiskup.

DSC04012

Vjersko i teološko objašnjenje
U nastavku je objasnio kako Isus nije žrtvovao zemaljski život zato što ga je netko lažno osudio, zato što je Pilat presudio, zato što je svjetina učinila što je učinila (…) „Nego jer usprkos svemu tome, i u sred svega toga i naspram svega toga – nitko mu ga nije oduzeo nego ga je on iz ljubavi sam dao. Ovdje se nalazi vjersko i teološko objašnjenje njegove smrti i mi smo danas ovdje ne radi povijesne komemoracije, nego radi ispovijedanja vjere – da ga je Bog Otac ljubio zato što je položio svoj život, ali zato da opet uzme taj život. Drugim riječima da uskrsne i da ga također vrati svima onima koji putem i na način biološke smrti odlaze s ovoga svijeta (…) Neka nas dragi Bog blagoslovi u ispovijedanju vjere da je Krist naš Gospodin i neka nas blagoslovi milosrdnim oprostom svih naših slabosti“, poručio je, među ostalim, nadbiskup Tomo.

Čestitka nadbiskupu
Pri kraju mise mons. Ćosić uputio je nadbiskupu čestitku u prigodi obljetnice njegova ređenja:
„Preuzvišeni oče nadbiskupe!
Na današnji dan 2011., u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve, po rukama Vinka kard. Puljića, zaređeni ste za biskupa Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini, a prije nešto više od godinu dana, 29. siječnja 2022., u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova preuzeli ste službu vrhbosanskog nadbiskupa.
Biskupsku službu, dakle, započeli ste prije 12 godina. Dvanaest je broj, znano nam je, koji i u Starom i u Novom zavjetu ima posebno značenje. Od početka povijesti spasenja, postojalo je 12 Izraelskih plemena, dok je Isus imao 12 učenika ili apostola, od kojih se jedan zvao Toma (usp. Mt 10,2-4). Tako broj 12, po nekim tumačenjima, predstavlja sklad između nebeskog i zemaljskog, nešto cjelovito i potpuno što je uredio Bog, Božju Crkvu i Božji autoritet.

DSC04098
U svakom od navedenih tumačenja, kao i u svemu, prisutan je Bog, počelo svega, izvor svakog blagoslova! Stoga, dok danas slavimo blagdan Cvjetnice koji nas uvodi u najbližu pripravu za svetkovinu Uskrsa, svoje molitve upućujemo Bogu moleći da Vas obaspe obiljem svoje milosti da, u službi vrhbosanskog nadbiskupa, nastavite svjedočiti Radosnu vijest spasenja i naviještati mir uskrslog Krista svima kojima ste poslani biti pastir i suputnik na putu prema uskrsnuću!
Ad multos et faustissimos annos!

Spomenimo još kako se na Cvjetnicu obilježava i Svjetski dan mladih kojega je 1986. utemeljio Sv. Ivan Pavao II.
Također, među pukom još je zadržan lijep običaj da se na ovo blagdansko jutro, poglavito djeca, umivaju u vodi u koju je potopljeno poljsko cvijeće.

J.P., KT