Skip to main content
Susretom u Travniku završeni Arhiđakonatski susreti

Susretom u Travniku završeni Arhiđakonatski susreti

Posljednji od četiri Arhiđakonatska susreta u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u 2023., za Gučogorski arhiđakonat, održan je u srijedu, 8. ožujka u Nadbiskupijskom sjemeništu „Petar Barbarić“ u Travniku.

Kao i prethodna tri i ovaj je započeo slavljem sv. mise u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojzija Gonzage koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s 50-ak svećenika iz tri dekanata: Bugojanskog, Travničkog i Žepačkog.

Načelo služenja drugim

U prigodnoj propovijedi na temelju evanđeoskog odlomka koji se toga dana čitao nadbiskup Vukšić istaknuo je kako je Isus u njemu po treći put navijestio svoju muku, ali i da njegovi učenici nisu razumjeli njegovo kraljevstvo. Napomenuo je kako se to nerazumijevanje ogleda i u čudnim ambicijama najdražih njegovih učenika, Jakova i Ivana. „Isusovo kraljevstvo, međutim, posvema je drukčije. Odlučujuće načelo u njemu je služenje drugima. Zato u Isusovu kraljevstvu sve ambicije moraju biti određene i vođene sposobnošću da se žrtvuje, služi i daruje drugima, da se pije 'čaša' koju Isus pije, da se ustraje u njegovu načinu vjernosti i da se na njegov način podnosi protivštine, da se vlastiti život pretvori u dar drugima“, poručio je vrhbosanski nadbiskup te je zaključno podsjetio kako se to prije svega odnosi na svećenike.

tra 1

Radni dio susreta bio je identičan kao i na prethodna tri u: Tolisi, Plehanu i Kreševu. Nakon uvodne molitve i pozdrava nadbiskupa Tome prvo izlaganje imao je kancelar VN-a preč. Mladen Kalfić koji je izložio statistiku nadbiskupije, arhiđakonata te pojedinih dekanata od kojih se sastoji Fojnički arhiđakonat. Pri tome je istaknuo kako je ukupan broj vjernika u Vrhbosanskoj nadbiskupiji gotovo jednak onomu iz 1883. te iznosi nešto više od 123 000. Posebno se osvrnuo na broj krštenja, vjenčanja i ukopa iz kojih je vidljivo da se broj vjernika iz godine u godinu smanjuje. Isto tako je istaknuo kako se u Gučogorskom arhiđakonatu nalaze i dva najmnogoljudnija dekanata: Travnički i Žepački. 

Pastoralni izazovi

Zatim je o pastoralu u arhiđakonatu, na osnovu obavljenih kanonskih vizitacija, progovorio arhiđakon mons. Pavo Jurišić. U svom izlaganju podsjetio je kako je u nekim župama jako mali broj vjernika te da se „vatra samo održava“. Kazao je kako su u takvim mjestima stari i nemoćni zadovoljni što imaju svećenika u svojim sredinama. S obzirom na sakramentalni život po dekanatima istaknuo je važnost evangelizacije u obitelji, ali i da ona ovisi o tome koliko su roditelji poučeni i povezani s Crkvom. Napomenuo je kako je u određenim mjestima primjetno olako pripuštanje ljudi sakramentima inicijacije bez dostatne i dugotrajne priprave. Prema njegovom zapažanju vidljiv je tradicionalni pastoral koji se sveo na: sv. mise, zornice, pobožnosti Puta križa, zajednička priprava za brak te pokoju skupinu i akciju uz advent i korizmu. Progovorio je i o problemu udaljavanja mladih nakon primljenog sakramenta krizme te je napomenuo kako mu se čini da se u pogledu rada s mladima „potpisao poraz“. Kao poseban izazov istaknuo je rad s odraslim vjernicima za koje se trebaju pronaći sadržajni programi. Uz to se uočava sve veća potreba pastoralne brige za rastavljene i ponovno civilno vjenčane i njihovu djecu, kao i sveobuhvatni obiteljski pastoral s naglaskom na one obitelji koje imaju djecu s posebnim potrebama. 

tra 5

Sudski vikar Vrhbosanske nadbiskupije fra Šimo Ivelj u svome izlaganju obradio je dvije teme: svetišta i sprovodi, dok je ekonom nadbiskupije preč. Vladimir Pranjić progovorio o financijskim izvještajima župa te je potaknuo kolege na redovito predavanje prikupljenih kolekti. Uz to je iznio upute vezano za pravdanje sredstava prema donatorima.

Nakon njega generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić obradio je temu gradnje i obnove. Podsjetio je kako već djeluje Građevinski odbor kojemu su priključena još dva liturgičara i arhitektica koji trebaju biti pomoć svećenicima kada je riječ o obnovi župnih kuća i sakralnih prostora.

tra 7

U drugom dijelu radnog susreta prisutni svećenici su imali prigodu iznijeti svoja zapažanja i sugestije vezane uz spomenute teme.

Susretom u Travniku završeni su Arhiđakonatski susreti u 2023. Oni su realizirani s obzirom na iskazanu želju svećenika koji su to predložili na prošlogodišnjim Dekanatskim susretima koji su održavani u sjedištu Ordinarijata u Sarajevu. S obzirom na pozitivne reakcije prezbitera na ovaj vid susreta vjerojatno će se i u budućnosti nastaviti s tom praksom.

D. K.