Skip to main content
Svečano euharistijsko slavlje s delegacijom iz Klagenfurta

Svečano euharistijsko slavlje s delegacijom iz Klagenfurta

Na Drugu korizmenu nedjelju, 5. ožujka u sarajevskoj katedrali Srca Isusova nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s biskupom austrijske partnerske biskupije Gurk-Klagenfurt mons. Josefeom Marketzom i nadbiskupom vrhbosanskim u miru kardinalom Vinkom Puljićem predvodio je svečano euharistijsko slavlje.

Koncelebrirala su sedmorica svećenika među kojima generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić i ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić koji je u ime vrhbosanskog nadbiskupa ugostio prijatelje iz Austrije u Caritasovoj središnjici te ih prati cijelo vrijeme njihova trodnevnog boravka u BiH, javila je KTA.

0008

Na sv. misi sudjelovali su troje suradnika biskupa Marketza iz Klagenfurta: ravnateljica pastoralnog ureda Elisabeth Schneider-Brandauer, ravnatelj biskupijskog Caritasa Ernst Sandriesser i dugogodišnji koordinator biskupijskog partnerstva Kurt Haber.

„U Vrhbosanskoj nadbiskupiji od petka 3. ožujka do danas boravi službena delegacija biskupije Gurk Klagenfurt koju predvodio biskup Josef Marketz. Ova biskupija iz Austrije, koja je prošle godina proslavila 950 godina svoga postojanja, partnerska je biskupija naše nadbiskupije i tijekom proteklih godina njezini biskupi, svećenici i vjernici, svojim molitvama i dobrovoljnim darovima često su, rado i obilno pratili potrebe vjernika i ustanova u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Tako su prekjučer i jučer posjetili neka mjesta i ustanove koje su u proteklom razdoblju osjetile njihovu dobrotu, izrazili želju nastaviti biti svjedoci unutarcrkvene solidarnosti i zanimali se za najprikladniji način kako to ostvarivati i u budućnosti“, kazao je nadbiskup Tomo u uvodnom pozdravu te je kao predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu dodao: „Na području Austrije i u biskupiji Gurk-Klagenfurt žive i brojni hrvatski katolici pa je ovo prigoda za zahvaliti za duhovnu skrb koju za njih vrši također ova biskupija na čijem području postoji i jedna hrvatska katolička misija i u kojoj djeluju i neki hrvatski svećenici, redovnici i redovnice, također iz naše nadbiskupije. Dragi brate biskupe, dobro došli i Vi i Vaši suradnici. Bog vas blagoslovio i neka vam obilno uzvrati za Vašu dobrotu. A mi ćemo zauzvrat za vrijeme ove sv, mise moliti da dragi Bog obilno blagoslovi biskupije u Austriji, biskupiju Gurk-Klagenfurt, njezine vjernike, njezine svećenika i njezina biskupa i, naravno, zajedno s njima i nas danas ovdje okupljene na ovom euharistijskom slavlju.“

0010

Prigodnu propovijed na hrvatskom jeziku pročitao je biskup Marketz. „Ulazimo u dvadesetu godinu partnerstva između Vrhbosanske biskupije i biskupije Gurk-Klagenfurt. Povod za naše partnerstvo bio je Srednjoeuropski katolički dan u Mariazellu, na kojem su sudjelovali mnogi vjernici iz Bosne i Hercegovine i koji je održan pod geslom: 'Učinite sve što vam on kaže!' Inspirirani riječima Isusove majke prije 20 godina učinili smo puno toga zajedničkoga. Posjećivali smo se i sprijateljili. Podržavali smo jedni druge molitvom i dobrotvornim projektima. Pojedini svećenici iz vaše Nadbiskupije bili su ili su još uvijek u službi naše biskupije u Austriji. Jedni drugima pružili smo vidljive znakove međusobnog razumijevanja, milosrđa i solidarnosti. U posljednje vrijeme, u obje naše biskupije imenovani su novi biskupi koji su preuzeli vođenje naših dviju biskupija. Zajedno želimo nastaviti bliske odnose nakon što je vrijeme pandemije prevladano. Posljednjih dana razmišljali smo kako bismo se u budućnosti još više mogli međusobno pomagati“, kazao je koruški biskup.

„Pri tom traženju zajedničkog puta neka nam pomognu i riječ iz današnjeg evanđelja, u kojima nebeski Otac pokazuje na Isusa i kaže: 'Ovo je Sin moj ljubljeni, njega slušajte!' Da, Bog se obraća ljudima. On se obraća svakome od nas da bi nam pokazao put u život. Kako se Bog obraća čovjeku? On nam se obraća prvenstveno po Svetom pismu. U njemu je riječ Božja koja može promijeniti i oploditi naša srca poput kiše i snijega, koji natapaju i oplođuju zemlju. No, Gospodin nam se obraća i po ljudima, po našoj braći i sestrama, a osobito po onim osobama na čijim licima, ili u njihovim životnim pričama, možemo iščitati patnju. Papa Franjo skreće nam pozornost na još jedan vidik, koji je vrlo važan u sinodskom procesu: Isusa Krista slušamo kada slušamo našu braću i sestre u Crkvi i to ne samo u vlastitoj župnoj crkvi, već i u crkvama Bosne i Hercegovine i Austrije, u našim biskupijama Vrhbosne i Gurk-Klagenfurta. Da, mi želimo oživjeti naše međusobno partnerstvo. Posljednjih dana pokušali smo jedni druge slušati jer samo na taj način naša suradnja može biti plodonosna. Naša suradnja, u budućnosti, neće se očitovati u nekakvim velikim čudima, nego će to biti mali znakovi prijateljstva i solidarnosti, kao što je to bilo i proteklih dvadeset godina“, poručio je biskup Josef.

0013

„Iz iskustva onoga lijepoga i dobroga u svom životu Isus pronalazi snagu za daljnji put. Božja milost daruje nam iskustvo lijepih događaja, susreta s ljudima, situacije koje nam pomažu na našem daljnjem životnom putu. Nije danas prvi puta, da smo doživjeli nešto lijepo ovdje u Sarajevu. O vašem gostoprimstvu pričat ćemo kod kuće u Koruškoj. Sa zahvalnošću ćemo vas se sjećati. I to iskustvo jest dio partnerstva koje želimo zajedno živjeti i dalje nastaviti. Želimo pomoći jedni drugima gdje i kako možemo. Molimo jedni za druge i molimo zajedno, posebno za one ljude koji tako žude za mirom u Ukrajini, ali i u Rusiji“, kazao je biskup Marketz te na kraju propovijedi na slovenskom jeziku rekao:

„Moj materinski jezik je slovenski. Zbog toga sam jako iznenađen povezanošću među nama Slavenima pa tako i s vama Hrvatima. Vas Hrvate je krajem 20. stoljeću ponovno jako pogodio rat. Vidio sam Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu tijekom rata i osjećam se tijesno povezan s vama. Zato se radujem da kao biskup mogu nastaviti povezanost s vama. Mene to raduje, a nadam se i vas“, kazao je biskup iz Klagenfurta te kraju uputio nekoliko riječi i na njemačkom jeziku: „Austrija je ovdje prije mnogo godina nastojala ovu zemlju na pozitivan način oblikovati. Jedan mi je svećenik danas rekao da je puno stvari ostalo iz vremena stare Austrije. I ovih se godina Austrija nastoji politički zauzeti za Bosnu i Hercegovinu, nastoji da se uistinu ostvari približavanje Europskoj uniji. I za nas je jako važno da to ne čine samo političari nego da i mi kao Crkva na svoj način nastojimo, moleći i pomažući jedni drugima, omogućiti da se to osjeti među nama i u tom duhu da pomažemo jedni drugima. To želimo i ubuduće činiti s velikom radošću jer dolazimo ovamo vrlo rado i uživamo vaše gostoprimstvo“, kazao je na kraju mons. Marketz.

Tijekom mise liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića, a kod oltara su asistirali bogoslovi Nadbiskupijskog misijskog međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater i Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa pod vodstvom vlč. Ivana Rake

D. K., KTA