Skip to main content
Delegacija iz Klagenfurta u posjetu Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Delegacija iz Klagenfurta u posjetu Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Na poziv vrhbosanskog nadbiskupa metropolite Tome Vukšića 3. ožujka u trodnevni posjet Vrhbosanskoj nadbiskupiji stigao je mons. Josef Marketz, biskup austrijske biskupije Gurk-Klagenfurt koja od 2004. gaji partnerstvo s najvećom dijecezom u BiH.

Biskup Marketz je, nekadašnji ravnatelj biskupijskog Caritasa, bio je jedan od inicijatora pokretanja ovog partnerstva među biskupijama, javlja Katolička tiskovna agencija. 

Prvoga dana boravka u Sarajevu u središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u četvrti Stup primio ga je najprije ravnatelj vlč. Mirko Šimić sa suradnicima.

Potom mu je u prostorijama Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ dobrodošlicu poželio nadbiskup Vukšić zajedno s ravnateljem vlč. Šimom Maršićem i suradnicima.

U pratnji koruškog biskupa u Sarajevo su stigli: ravnateljica pastoralnog ureda Elisabeth Schneider-Brandauer, ravnatelj biskupijskog Caritasa Ernst Sandriesser i dugogodišnji koordinator biskupijskog partnerstva Kurt Haber.

Biskup Marketz slavit će, u zajedništvu s nadbiskupom Vukšićem i nadbiskupom vrhbosanskim u miru kardinalom Vinkom Puljićem, u nedjelju 5. ožujka u sarajevskoj katedrali Srca Isusova svečano euharistijsko slavlje u 10.30 te uputiti prigodnu propovijed na hrvatskom jeziku. Nadbiskup Vukšić potiče vjernike grada Sarajeva da dođu na ovu sv. misu kao izraz zahvalnosti i molitvenog zajedništva s austrijskom partnerskom biskupijom koja, osim molitvom, podupire i razne biskupijske projekte.     

Osim razgovora s nadbiskupom Vukšićem, kardinalom Puljićem i najbližim suradnicima, koruški biskup Marketz pohodit će, između ostalih crkvenih ustanova: Vrhbosansko bogoslovno sjemenište, Katolički školski centar „Sv. Josip“ u Sarajevu te Dom za starije i nemoćne Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije „Dr. Ivan Evanđelist Šarić“ u naselju Lug u župi Gromiljak pokraj Kiseljaka čiju gradnju podupire i biskupija Gurk-Klagenfurt.

D. K., KT