Skip to main content
Svećenički poziv i svećeništvo: između ideala i stvarnosti

Svećenički poziv i svećeništvo: između ideala i stvarnosti

U prostorijama NCM-a „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu 27. i 28. veljače održan je seminar trajne izgradnje svećenika Vrhbosanske nadbiskupije do 10 godina misništva. Središnja tema bila je: „Svećenički poziv i svećeništvo: između ideala i stvarnosti“. 

Prvi dan ovogodišnjeg seminara permanentnog odgoja mladih prezbitera započeo je uvodnim pozdravom mons. Slađana Ćosića, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije, koji je uz izraze dobrodošlice predstavio program i predavače. 

Uslijedilo je predavanje pod naslovom Življenje svećeništva u punini ljudskosti i poziva na svetost imao je vlč. MarkoHrskanović, župnik u Gradačcu. Iz svoga bogatog iskustva iznio je brojne primjere iz pastorala koje mlađim kolegama mogu pomoći u njihovom poslanju te je ustvrdio kako je u svome svećenikom životu doživio puno više neočekivanog od očekivanog. Posebno je upozorio na opasnost kako se svećenik može razočarati u svoj poziv, ali i da se vjernici mogu razočarati u svećenika.

sa seminar2

Nakon izlaganja vlč. Hrskanovića sudionici seminara zaputili su se prema sarajevskoj katedrali Srca Isusova gdje je u večernjim satima vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić predslavio sv. misu za mir u Ukrajini.

Drugi dan seminara započeo je zajedničkom jutarnjom molitvom u kapelici Centra za mlade, a zatim je uslijedilo drugo predavanje naslovljeno Svećenik kao Isusov učenik u svome vremenu i životnoj sredini koje je pripravio profesor emeritus Svetog pisma mons. Mato Zovkić

Pretposljednja točka sastojala se o osobnom pogledu na svećenički poziv i pastoralno djelovanje kojega su iznijeli sudionici seminara koji su isto tako imali prigodu postavljati pitanja dvojici predavača mons. Zovkiću i vlč. Hrskanoviću.

sa seminar4

Vrhunac dana bilo je zajedničko slavljenje sv. mise u kapelici NCM-a Ivan Pavao II. koju je predslavio mons. Vukšić. S njim u koncelebraciji bili su mons. Ćosić, mons. Zovkić, vlč. Hrskanović te 22 sudionika ovogodišnjeg seminara.

sa seminar6

Na kraju vrijedi spomenuti kako su u dvodnevnom programu sudjelovali: vlč. Marin Marić, župnik u Obrima i Solakovoj Kuli, vlč. Ivan Karača, župnik u Bežlji, vlč. Oliver Jerković, župnik u Par Selu, vlč. Vlado Vrebac, župnik u Borovici, vlč. Stjepan Didak, župnik u Jelaškama, vlč. Andrej Lukanović, župnik u Bijeljini, vlč. Ljubo Zelenika, župnik u Haljinićima i vojni kapelan, vlč. Dražen Kustura, predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik VN-a te župnik u Novom Sarajevu, vlč. Marko Slišković, župnik u Dervetni i upravitelj župa Bijelo Brdo i Bukovica,vlč. Ivan Ivančević, župnik na Uzdolu, vlč. Ivan Dragičević, župnik u Čardaku, vlč. Stipica Lešićvlč. Ante Ljulj, župni vikar u Novom Gradu, vlč. Josip Antukić, župni vikar u Prozoru, vlč. Marcel Tunjić, župni vikar u Novom Travniku, vlč. Marin Babić, župni vikar na Stupu, vlč. Josip Dedić, ekonom u Nadbiskupijskom sjemeništu Petar Barbarić u Travniku, vlč. Ivan Mijać, župni vikar u Oštroj Luci-Boku, vlč. Dino Mustafi, osobni nadbiskupov tajnik, vlč. Paulo H. dos Santos Coelho, župni vikar u Vogošći, vlč. Josip Marković, odgojitelj u KŠC-u Petar Barbarić u Travniku i vlč. Josip Papak, ekonom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu.

D. K.