Skip to main content
Božićno čestitanje vrhbosanskom nadbiskupu Tomi

Božićno čestitanje vrhbosanskom nadbiskupu Tomi

Tradicionalno zajedničko čestitanje Božića vrhbosanskom nadbiskupu okupilo je u Svećeničkom domu na Badnjak, 24. prosinca, 70-ak svećenika, redovnica i redovnika koji djeluju u Sarajevu i okolici.

Na božićnom čestitanju vrhbosanskom nadbiskupu metropoliti Tomi Vukšiću i vrhbosanskom nadbiskupu u miru Vinku kard. Puljiću bili su, između ostalih, i: nedavno pristigli apostolski nuncij u BiH nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, provincijal Franjevačke provincije Bosne srebrene fra Zdravko Dadić te provincijalne glavarice redovničkih zajednica koje djeluju u Sarajevu: s. M. Ana Marija Kesten (Služavke malog Isusa), s. M. Vinka Bilješko (milosrdnice), s. Željka Dramac (Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije), kao i predstavnici triju bogoslovni sjemenište u BiH. 

Promjena mentaliteta

U ime osoba iz duhovnog staleža čestitku (cjelovitu možete preuzeti OVDJE) je izrekao generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić koji je za misao vodilju uzeo riječi starozavjetnog svećenika Zaharije, oca Ivana Krstitelja: „Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov što pohodi i otkupi narod svoj“ (Lk 1,68). Pozvao je nazočne da ove riječi učine svojima, odnosno „da od njega učimo hvaliti i zahvaljivati Bogu za sve dobro koje je učinio, čini i koje će učiniti u životu svakoga od nas, kao i u životu svih članova i ustanova naše Nadbiskupije“. Na tom tragu istaknuo je kako čovjek treba usvojiti proročki stav pred otajstvom rođenja Božjeg Sina i donositi plodove Duha.

IMG 20221224 120332

„U tom smislu, božićni blagdani su prigoda da mi svi pogledamo u svoj vlastiti i zajednički život i pitamo se: ispunjavam li 'svoja' obećanja koja sam ovoj mjesnoj Crkvi dao kao nadbiskup, svećenik, redovnik ili redovnica? Ili se više brinem o tome da 'drugi', uz svoja obećanja, ispune i neka 'moja' očekivanja? Od onog dana kad se dogodila promjena u upravljanju našom Nadbiskupijom, očekuju se promjene. To je, rekao bih, nešto sasvim normalno i opravdano! Međutim, još normalnije i opravdanije je očekivati da se svatko od nas osobno i svi zajedno uključimo u proces promjena, tako što ćemo prije svega i svih mijenjati sebe, a dobro drugih i Nadbiskupije staviti iznad osobnih i inih očekivanja. 'Promjena mentaliteta', osobnog i zajedničkog, nešto je što će po sebi i više od svih dokumenata doprinijeti pozitivnim promjenama i dati novi zamah našem pastirskom, svećeničkom i redovničkom djelovanju, kao i našim međusobnim odnosima i suradnji na svim razinama i u svim ustanovama“, rekao je mons. Ćosić.

Čestitka – obećanje

Na kraju je, citirajući riječi mons. Vukšića koje je izrekao u homiliji na liturgijskom uvođenju u službu vrhbosanskog nadbiskupa: da je svima uzor Isus Krist te da svatko u različitosti služba i sposobnosti, raste u ljubavi i nasljedovanju Njega, dajući svoj maksimum, zaželio da Božićna čestitka bude i obećenje.

„Neka stoga Božićna čestitka koju Vam prvi put upućujemo kao našem Nadbiskupu bude izrečena u obliku obećanja da ćemo zajedno s Vama nastaviti rasti u ljubavi prema Bogu i čovjeku, prema našoj Nadbiskupiji i jedni prema drugima. A u ispunjenju Vašeg proročkog i pastirskog poslanja u ovoj mjesnoj Crkvi, računajte na naše stalne molitve i vjernu suradnju“, poručio je generalni vikar.

IMG 20221224 115915

Obraćanje nadbiskupa i nuncija

U odgovoru na izrečenu čestitku vrhbosanski je nadbiskup Tomo izrazio zadovoljstvo "što za  Božić nazočni, kao dio mjesne Crkve, mogu razmijeniti čestitke, preispitati svoja obećanja te obećati dragome Bogu da ćemo učiniti sve koliko je do nas da njegova stvar i Kraljevstvo Božje na zemlji rastu i napreduju". Nadalje je, među ostalima, posebice pozdravio novoga nuncija nadbiskupa Francisa Assisija Chullikatta koji je nedavno stigao u Sarajevo te nazočnima čestitao sretan Božić i zaželio blagoslovljenu cijelu 2023. godinu. "Neka vam svaki dan bude dan služenja Božjoj stvari i rastu Crkve Kristove u ovome dijelu svijeta", rekao je nadbiskup Vukšić te poželio da svi budu zdravi i veseli.

IMG 20221224 115359

Potom se nazočnima obratio novi nuncij Chullikatt. Nazočne je najprije pozdravio s Hvaljen Isus te zaželio svima sretan Božić. "Kao što znamo otajstvo slavljenja Božića sastoji se u Božjem slobodnom darivanju, bez ikakve naše zasluge, nama svoga Sina. Kada netko živi u tom kontekstu onda daruje sve što ima i na taj način ostvaruje svoj život. Stoga se kaže da je radost življenja u tome da se daruje. Bog je to prvi učinio tako što nam je darovao svoga Sina. I to je ta radost koju slavimo na dan Božića", kazao je nuncij ističući kako je to bio prvi evangelizacijski čin tako što je Bog dao svoga Sina "kojega mi drugima naviještamo i darujemo". "Što više dijelimo Riječ koja je tijelom postala to više postajemo dijelom Božjeg djelovanja", kazao je novi nuncij, čije je obraćanje prevodio mons. Ćosić.

IMG 20221224 121321

Nakon već uvriježenoga „službenog“ dijela čestitanja, kojega je moderirao glasnogovornik Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Dražen Kustura, uslijedila je zakuska i druženje koje su mnogi iskoristili kako bi međusobno zaželjeli sretne blagdane i blagoslovljenu novu 2022. godinu.

Podsjetimo kako je mons. Vukšić umjesto božićnog prijema za predstavnike iz političkog, vjerskog, kulturnog i uopće javnoga života, 19. prosinca, darovao financijska sredstva za 2 000 obroka u četiri pučke kuhinje u Sarajevu.

KT