Skip to main content
Ukopani zemni ostatci svećenika Ante Burića

Ukopani zemni ostatci svećenika Ante Burića

U subotu, 3. prosinca u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu služena je misa zadušnica za pokojnog svećenika Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Antu Burića nakon koje su uslijedili sprovodni obredi na Gradskom groblju „Bare“.

Sv. misu predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s 30-ak svećenika, među kojima su bili: vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić, kancelar preč. Mladen Kalfić te pokojnikov nećak vlč. Vlado Jagustin.

Žalost prožeta nadom u uskrsnuće

U prigodnoj propovijedi mons. Vukšić najprije je progovorio o tajni smrti pri tome podsjetivši kako je pokojnik za svoga svećeničkog života naviještao uskrsnuće i život vječni te druge tješio u trenucima žalosti zbog rastanka s njima dragim osobama. Napomenuo je kako je i Isus bio tužan i potresen pred smrću prijatelja Lazara. „Žalost zbog smrti je dio ljudskoga i kršćanskoga života. Isus je žalio. I kršćani žale ali, kao što poučava Sv. Pavao, treba 'da se ne žaloste poput ostalih koji nemaju nade'“, poručio je propovjednik te kazao kako kršćanska žalost treba biti prožeta nadom u uskrsnuće i život vječni. U nastavku je donio primjer čuvenog Mozzarta koji je četiri godine prije vlastite smrti pisao svom ocu: „Budući da je smrt, kada se dobro promisli, pravi cilj našega života, ja sam se sprijateljio s tim istinskim i najboljim prijateljem svih ljudi, tako da njezina slika ne samo da nije više za mene nešto zastrašujuće, nego je nešto što donosi mir i utjehu. Zahvaljujem Bogu što mi je dao milost da sam imao priliku – ti me razumiješ – naučiti prepoznavati smrt kao ključ za naše istinito i pravo blaženstvo.“

sprovod 7

Na kraju je podsjetio kako je smrt za kršćanina drugo ime za vrata kroz koja prolazi kako bi došao u raj. „Čekao je pokojni Anto i dočekao dolazak svoga Gospodara. A mi ostali također samo čekamo! U vjeri da je pokojni Anto budan dočekao Gospodara, u molitvi preporučamo njegovu dušu Božjemu milosrđu. I molimo za sebe Božji blagoslov da odgovorno i radišno – to jest opasanih bokova, te mudro i razborito – to jest s upaljenim svjetiljkama, i mi budni dočekamo Gospodara kada dođe“, zaključio je vrhbosanski nadbiskup.

Ukop zemnih ostataka

Poslije popričesne molitve, u ime odsutnoga generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića, kancelar preč. Kalfić pročitao je životopis pokojnog svećenika Ante. Tako je među ostalim podsjetio da je rođen je 23. studenoga 1938. u Garevcu od roditelja Petra i Ane rođ. Gagulić. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja sjemenište i gimnaziju završio je u Zagrebu, a filozofsko-teološki studij u Đakovu. Tamo je primio red đakonata primio je 30. svibnja 1965. i svećeništva 19. lipnja 1965.

Tijekom svoje svećeničke službe najprije je bio župni vikar na Marijin Dvoru u Sarajevu i Derventi. Nakon toga od 1977. do 1982. djelovao je u Australiji. Po povratku je postao ravnatelj nadbiskupijske kancelarije i urednik službenog glasila Vrhbosna. Bio je imenovan župnikom u Čajdrašu 1983., a 1987. u Ularicama gdje je ostao do 1995. Sljedeće godine, 1996., stavljen je na raspolaganje u Misijsku središnjicu za izdavanje Radosne vijesti. Jubilarne 2000. imenovan je pastoralnim suradnikom u Vidovicama, a nakon toga je od 2001. tri godine djelovao u Zagrebačkoj nadbiskupiji kao župni vikar u Velikoj Gorici. Posljednja služba mu je bila ona pastoralnog suradnika u župi u Živinicama gdje je bio od 2004. do 2013. kada je stavljen u svećeničku mirovinu. „Kao članovi klera Vrhbosanske nadbiskupije, kojemu je vlč. Anto pripadao, u zajedništvu s našim nadbiskupom slavimo svetu misu za pokoj njegove duše, moleći da ga milosrdni Bog primi u svoje kraljevstvo. U ime Vrhbosanske nadbiskupije i u svoje osobno ime, članovima njegove obitelji, osobito nećaku vlč. Vladi Jagustinu, kao i svoj rodbini i prijateljima, izražavam iskrenu kršćansku sućut“, poučio je kancelar Vrhbosanske nadbiskupije.

sprovod 5

Nakon mise zadušnice na Gradskom groblju Bare nadbiskup Tomo je predvodio sprovodne obrede nakon kojih su zemni ostatci vlč. Ante položeni u svećeničku grobnicu.

Podsjećanja radi pokojni vlč. Burić preminuo je u jutarnjim satima u četvrtak, 1. prosinca u Sarajevu u svojoj 85. godini života i 58. svećeništva

D. K., KT