Skip to main content
Svečano proslavljen 15. rođendan NCM-a „Ivan Pavao II.“

Svečano proslavljen 15. rođendan NCM-a „Ivan Pavao II.“

U subotu, 22. listopada u Sarajevu je svečano proslavljen 15. rođendan Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“

Proslava Dana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih – institucije koja 15 godina djeluje s mladima i za mlade upriličena je u njezinim prostorijama, pod geslom Ljubav mi je sve objasnila (Sv. Ivan Pavao II.) te je obuhvatila svečano misno slavlje, zanimljiv prigodni program u dvorani Renovabis, i svečani domjenak, javlja Nedjelja.ba.

Savršeni udovi Tijela Kristova
Misno slavlje koje je pjesmom animirao Tamburaški orkestar iz Mostara uz pratnju Zbora mladih pod vodstvom prof. Filipa Miloševića, predslavio je vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju otpravnika poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaurya Medinu Blanco, ravnatelja NCM-a dr. vlč. Šimu Maršića i još 20-ak svećenika.

DSC00279 1

Na početku svete mise, riječi pozdrava i dobrodošlice uputio je ravnatelj Maršić.

Nakon što su animatori Matej Dužnović i Leo Vidović pročitali svetopisamska čitanja, te vlč. Ivan Rako navijestio Evanđelje, nadbiskup je uputio prigodnu propovijed.

DSC00309 1

Najprije se osvrnuo na biblijska čitanja kazavši kako je apostol Pavao u poslanici Efežanima poručio da je Isus, nakon što je uzašao, u svojoj Crkvi jedne dao za apostole, druge za proroke, jedne za evanđeliste, jedne za učitelje, druge za pastire... „I očito da Sv. Pavao nabrajajući ovo ne želi ovdje stati, nego na razini primjera mogli bismo nastaviti: jedne dade za župnike, za kapelane, za biskupe, za roditelje, za sinove, za kćeri, za đake, za studente, za voditelje Centra za mlade, za one koji se okupljaju u tome Centru za mlade, i tako kroz svu povijest ova priča apostola Pavla je primjenjiva na različite situacije. Naravno, prije sve na Crkvu samu kao nastavak Isusove prisutnosti na zemlji, ali i na sve nas koji se kao članovi Crkve Božje okupljamo na svoje zajedničke molitve, kojima iskazujemo slavu Gospodinu zahvalni za tolike blagoslove, moleći isti Božji blagoslov za svoje buduće dane“, kazao je nadbiskup Tomo, te u nastavu progovorio o „savršenom čovjeku“.

„Savršen ud Tijela Kristova jest svetac. Svetac viđen iz Isusove perspektive i viđen iz povijesti Crkve nije ništa drugo doli ostvareni kršćanin, do kraja ostvaren. I svi smo pozvani to ostvarenje kršćanskoga ideala učiniti događajem u vlastitom životu (...) Jednoga takvoga danas se sjećamo, jednome takvome – zvao se Ivan Pavao ili Karol Wojtyla, prije nego je preuzeo službu nasljednika Sv. Petra – upućujemo svoje molitve za blagoslov, mi, svi, svatko u svom staležu i u svom zvanju (...) Svatko je pozvan slijediti prirodni zakon i vlastitu savjest koju mu je Gospodin Stvoritelj usadio u život. Preporučujemo sve to u zagovor Sv. Ivana Pavla, zaštitnika ovoga središta u kojemu se okuplja mladež“, poručio je, među ostalim, mons. Vukšić.

DSC00221 2

U nastavku, molitvu vjernika pročitala je predsjednica skauta Marijana Perković.

Na kraju svete mise riječi zahvale uputio je vlč. Šimo, spomenuvši kako im je pristigao veliki broj čestitki, te pozvao mons. Amaurya Medinu Blanco da pročita poruku pape Franje NCM-u, koju je preveo pastoralnu suradnik u Centru za mlade vlč. Ljubo Zadrić.

Prigodni program
Poslije bogoslužja slavlje je nastavljeno prigodnim programom, kojeg su ove godine vodile nekadašnja djelatnica NCM-a Minja Todorović i animatorica Ana Kulier.

Pozdravivši okupljene i zahvalivši svima uz koje 15 godina Centar za mlade živi, pruža duhovnost, susrete i izobrazbu, te proniče sve ono što svaki pojedinac treba nositi u sebi, a to su vjera i ljubav, najavile su bend Udruge katoličkih studenata Emaus, koji su svečano otvorili program pjesmom Snagom ljubavi tvoje

Uslijedio je nastup djece iz NCM-ova vrtića Anđeli čuvari koji su uz prigodnu koreografiju otpjevali dvije pjesmice: Dobar dan i Tko stvori.

DSC00469

Zatim su skečeve Molitva i Katolička akademija izveli mladi iz Hrvatskog Nadzemlja, okupljeni u projekt Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, osmišljen i pokrenut 2010., u želji da mladi upotrijebe sve svoje talente kako bi na kreativan način širili Radosnu vijest.

Ponovno je zatim nastupio Emaus s pjesmom Ljubav, te je prikazana video čestitka partnera i prijatelja NCM-a, koji su mu dugi niz godina podrška.

Pri kraju programa, uz pjesmu, Emaus, animatore, volontere i edukatore koji su svakodnevni sudionici svih projekata i aktivnosti Centra, te uz slavljeničku tortu djelatnici NCM-a uručili su zahvalnicu ravnatelju Maršiću, koju mu je predao Mario Tucaković.

DSC00423

Posljednja točka programa, poslije skautskog pozdrava, bila je Emausova izvedba himne susreta s Papom u Sarajevu 2015., pod nazivom Stopama mira.

Druženje je nastavljeno uz domjenak u restoranu i auli NCM-a koji je i na ovaj način pokazao zahvalnost svim mladima, prijateljima, partnerima, volonterima i drugima koji su proteklih 15 godina ugradili dio sebe u ovu instituciju i njezine projekte.

J.P., KT