Skip to main content
Sjednica Predsjedništva Sinode Vrhbosanske nadbiskupije

Sjednica Predsjedništva Sinode Vrhbosanske nadbiskupije

U prostorijama Nadbiskupove rezidencije u Sarajevu, Predsjedništvo Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, održalo je u popodnevnim satima 22. studenoga svoj radni sastanak na kojemu se razgovaralo o budućim koracima u sinodalnom hodu.

Sjednicom je predsjedao vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, a sudjelovali su članovi: vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, generalni tajnik Sinode preč. Mario Bernadić te voditelji povjerenstva za: pastoralno područje vlč. Šimo Maršić, religijsko-pedagoško područje fra Stipo Alandžak i medijsko područje vlč. Josip Vajdner, dok je voditelj povjerenstva za liturgijsko područje fra Danimir Pezer bio opravdano odsutan.

sa sinoda predsjednistvo2

Predsjedništvo je izrazilo zadovoljstvo usvajanjem Završnog dokumenta u subotu, 20 studenoga, i razmotrilo buduće korake koji se tiču samog dokumenta te završnog dijela slavlja Sinode. S obzirom na dokument, usuglašeno je da se tiskani primjerak preda nadbiskupu Puljiću kao plod sinodalnih zasjedanja na daljnje odlučivanje, te da se isti predoči javnosti u online izdanju na službenim stranicama Vrhbosanske nadbiskupije (u rubrici Sinoda).

Izražena je nada da će, u dogledno vrijeme, biti odobren i objavljen dokument obvezujućega karaktera s pravnim odredbama.

sa sinoda predsjednistvo1

Predsjedništvo je također dogovorilo da se javnom RTV servisu ponudi izravni prijenos svečane mise završetka ovoga dijela Sinode koja će biti slavljena u sarajevskoj katedrali 8. Prosinca (u 10:30), na svetkovinu Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marija, suzaštinice nabiskupije. Usuglašeni su i detalji glede cjelokupne svečanosti završetka koja će započeti u prostorijama Svećeničkoga doma Vrhbosanske nadbiskupije (u 9:30).

Također, tim povodom planirana je konferencija za novinstvo 7. prosinca u Nadbiskupovoj rezidenciji (Josipa Stadlera 13) s početkom u 11:00 h.

KT