Skip to main content
Svečano zatvorena jubilarna 150. godišnjica dolaska sestara milosrdnica u BiH

Svečano zatvorena jubilarna 150. godišnjica dolaska sestara milosrdnica u BiH

U nedjelju, 14. studenog svečanim misnim slavljem u sarajevskoj katedrali, a potom i prigodnim programom u prostorijama KŠC-a, svečano je zatvorena jubilarna 150. godišnjica dolaska Družbe sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog u BiH.

Euharistijsko slavlje, u koncelebraciji s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, otpravnikom poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amauryem Medinom Blancom, generalnim vikarom Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađanom Ćosićem i još 20-ak svećenika, predvodio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, piše Nedjelja.ba.

On je na početku, uputio pozdrav nazočnima te pozvao na zahvalnost i molitvu u prigodi ovog velikog jubileja za Družbu sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog.

 DSC0137 1

Misno slavlje okupilo je veliki broj vjernika, među kojima su bile brojne redovnice, ne samo milosrdnice, nego raznih redovničkih zajednica, a zanimljivo je kako je među okupljenim sestrama Sv. Vinka bio i znatan broj odjevenih u redovnička odijela kakva su nosile prve redovnice u BiH.

Mlade, pune života i poletne
Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja, nadbiskup Vukšić, uputio je prigodnu propovijed. „Filomena Massi iz Ljubljane, Rufina Radonić iz Pleternice u Slavoniji, Rajmunda Perentin iz Izole u Istri i Emilija Gašparić iz Varaždina - to su, prema starim zapisima, imena i podrijetlo četiriju prvih katoličkih redovnica koje su, točno prije 150 godina, 14. studenoga 1871. stigle u Sarajevo iz Zagreba.
Bio je utorak kad su pristigle ove članice Družbe milosrdnih sestara Svetoga Vinka Paulskoga, odnosno Družbe kćeri kršćanske ljubavi, kako je ovu zajednicu početno nazvao njezin utemeljitelj Sv. Vinko Paulski. Naime, ovaj svetac, poznat kao apostol kršćanske ljubavi, zajedno sa Sv. Lujzom de Marillac, osnovao je ovu zajednicu u Parizu 1633.
Mlade, pune života i poletne, predane svome zvanju i s velikim povjerenjem u Božju providnost, došle su kao kćeri i službenice kršćanske ljubavi na poziv tadašnjega apostolskog vikara, vrlo iskusnoga biskupa fra Paškala Vujičića, koji je prije dolaska na službu u naše krajeve i sam bio misionarski biskup najprije u Albaniji, a potom u Egiptu te mu je tadašnji bosanski apostolski vikarijat bila treća biskupska služba“, podsjetio je mons. Tomo.

Uzvišena gospodarica
Zatim je naglasio, kako okupljeni na ovoj svetoj misi u povodu 150. obljetnice dolaska spomenutih sestara imaju nakanu da se sa zahvalnošću sjete prije svega njih koje su, darivajući sebe, na ovim prostorima započele plemenito djelo kršćanske ljubavi i služenja svoje redovničke zajednice i katoličkih redovnica uopće. „Prema mišljenju ponajboljih poznavatelja crkvenoga socijalnog i karitativnog djelovanja, način života u Družbi kćeri kršćanske ljubavi bila je originalna i karakteristična novina Sv. Vinka jer je, u času kad je osnovana, ova družba svojim načinom djelovanja započela posvema nov put redovničkoga života, nepoznat u crkvenom životu u prethodnom razdoblju. Naime, redovnice njegove zajednice nisu više, kao što je prevladavao običaj do tada, živjele zatvorenim životom u svojim samostanima, nego su se našle na putovima svijeta, da bi bile u službi osoba u potrebi tamo gdje su ljudi živjeli i gdje god su se nalazili“, naglasio je nadbiskup koadjutor te podsjetio na riječi Sv. Vinka: „Ljubav je veća od bilo kakvih propisa, i njoj mora sve težiti. Ona je uzvišena gospodarica, pa valja izvršavati što naređuje.“

DSC 6380

Nakon svete mise koju je skladnim pjevanjem animirao ujedinjeni zbor sestara milosrdnica Sarajevske provincije, kojim je dirigirala s. Blanka Jeličić uz orguljašku pratnju s. Matee Krešić, u prostorijama Katoličkog školskog centra Sveti Josip na Mejtašu, u podne je upriličen prigodan program.

Svečana akademija
Na početku svečane akademije najprije je nastupio zbor sestara milosrdnica s pjesmom Oče svih sirota.
Potom je pozdrav okupljenima uputila provincijalna poglavarica Sarajevske provincije s. Julijana Djaković. „Razmišljajući o prijeđenom putu otkrivamo veličanstvena djela Božja očitovana po njegovim izabranicama po kojima se želio na razne načine učiniti brižnim, vidljivim i prisutnim. Otkrivamo kako je, ne samo sestre nego i svoj narod uskrsli Krist svojim pobjedničkim križem, te svojim beskrajnim, Božanskim milosrđem snažno zagrlio i vodio kroz tešku i burnu povijest naše izmučene BiH. Koračajući na svom putu pregaranja 'bijele sestre', kojih je bilo više od 1 000 u ovom vremenskom razdoblju, proživljavale su svoja rađanja i umiranja, padove i uspinjanja koja ih prate sve do današnjih dana (…) Sestre i danas nastavljaju ostvarivati svoje poslanje dajući doprinos mjesnoj Crkvi u kojoj žive i djeluju (…) Oživljavajući našu prošlost, pokušavamo i u svojoj sadašnjosti, u novim oblicima vinkovske karizme utjeloviti djelotvornu ljubav Božju“, kazala je, među ostalim, s. Julijana.
Upriličeno je zatim predstavljanje prigodne poštanske marke u povodu jubileja 150. godina od dolaska sestara u BiH, koju je nazočnima predstavila Željka Šaravanja, voditeljica odjela filatelije HP-a Mostar, dok je pano sa markom s. Julijani uručio direktor odjela prodaje HP-a Mostar Josip Bulić.
Još jednu glazbenu točku Kako je divno, tvoje ime, izvele su sestre milosrdnice, a potom je s. Alojzija Ramljak kratko predstavila zbornik Sestre milosrdnice na povijesnom putu naroda Bosne i Hercegovine. Riječ je o zborniku u koji su pretočene emisije koje su tijekom godine na Radio Mariji imale sestre milosrdnice, želeći svoju družbu približiti slušateljima, a kojeg su okupljeni mogli dobiti po završetku programa.
Uslijedila je skladba Sveti Vinko, ljubav tvoja, a zatim i kratkometražni film Pod okriljem Majke Divne – sestre milosrdnice u Bosni i Hercegovini 1871. – 2021.
Potom je s. Blanka iščitala nekoliko čestitki koje su pristigle od onih koji su bili spriječeni doći na ovu svečanost.

 DSC0276 1

Zatim je svoju čestitku uputio provincijal fra Jozo Marinčić, koji je sestrama milosrdnicama darovao i repliku slike Gospe Olovske. Također, obratio se i fra Andrija Nikić, iz Ljubuškog, u ime Hercegovačke franjevačke provincije.
Završnu riječ uputila je vrhovna poglavarica Družbe milosrdnica Sv. Vinka Paulskog, s. Miroslava Bradica.
Na kraju, nadbiskupu Vukšiću i vrhovnoj poglavarici sestre Sarajevske provincije darovale su slike, koje im je uručila poglavarica Djaković.
Program koji je moderirala s. Blanka Jeličić, završen je glazbenom točkom Himna Majci Divnoj, a druženje okupljenih nastavljeno je prigodnim domjenkom.

Dodajmo i kako danas, stoljeće i pol od dolaska sestara milosrdnica u BiH, odnosno otkako je sjeme ženskog redovništva zasađeno među bh. pukom, na razini Biskupske konferencije BiH postoji 17 ženskih redovničkih zajednica, u većem ili manjem broju, tako ovdje djeluje oko 480 redovnica, a od njih je 60-ak milosrdnica.
Početna zajednica Milosrdnih sestara Sv. Vinka razgranala se, prema podacima koji su na raspolaganju, u 12 kongregacija i sve nose ime Sv. Vinka. One sve zajedno danas imaju oko 20 000 sestara i djeluju u više od 90 zemalja te bi po tomu, kad ih se uzme sve zajedno, bile najbrojnija ženska redovnička zajednica u cijeloj Crkvi.

J.P., KT