Skip to main content
Proslava Uznesenja Blažene Djevice Marije u svetištu na Stupu

Proslava Uznesenja Blažene Djevice Marije u svetištu na Stupu

Svečanu euharistiju, 15. kolovoza, u večernjim satima na svetkovinu Uznesenja BDM u sarajevskom naselju Stup i istoimenoj župi predslavio je vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić.

Uz njega je u koncelebraciji bilo desetak svećenika. Nakon uvodne procesije sa zavjetnom Gospinom slikom, koju su nosili članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Don Ivan Trobentar sa Stupa, okupljene vjernike, njih nekoliko stotina, pozdravio je stupski župnik vlč. Miroslav Ćavar. Poželjevši dobrodošlicu kard. Puljiću te nazočnim svećenicima, hodočasnicima i vjernicima napomenuo je kako su se «još jednom djeca okupila oko svoje majke da bi povezana s cijelom Crkvom vrhbosanskom molili za obitelji kako bi ostale zdrave, pune Božjega blagoslova i otvorene životu». «Donijeli smo pred majku brige, probleme, bolesti, molitve i zahvale stoga molimo Gospu Stupsku da nam vjeru čuva, od zla brani, nad nama bdije i moli za nas», rekao je vlč. Ćavar, piše Nedjelja.ba.

 DSC0053

Kardinal je na početku mise također pozdravio nazočne štovatelje Gospe Stupske za koje je rekao da su na euharistiju donijeli svoje nakane i potrebe. «Sve to stavimo ovdje na oltar i po zagovoru Gospinom neka se istinski sjedini s Kristovom žrtvom i neka Bog blagoslovi naš životni hod», rekao je nadbiskup Vinko.

Danas je potrebna jaka vjera

Na početku prigodne propovijedi kardinal je ponovio kako su svi nazočni došli Gospi sa svojim nakanama. «Nju je Bog izabrao da po njoj uđe u našu ljudsku stvarnost. Ona mu je dala ljudsko tijelo koje je začeto pod njezinim srcem po Duhu Svetome. Po grijehu prvih roditelja svi su umrli jer je smrt ušla u ljudsku stvarnosti. Vidimo kako se čovjek osjeća nemoćan pred smrću. Znanost traži odgovore na sve probleme, ali pred smrću zašuti», rekao je vrhbosanski nadbiskup i citirajući Sv. Pavla istaknuo kako po čovjeku dolazi smrt, ali po Bogočovjeku uskrsnuće od mrtvih.

«Krist svojim uskrsnućem pobijedi smrt i dade odgovor i smisao životu. Nakon Isusa prva je ušla u vječnu slavu dušom i tijelom njegova majka Marija», istaknuo je napominjući kako se to slavi na svetkovinu Velike Gospe.

 DSC0046

«Marija nam je putokaz kako i gdje nam je stići i kako se suočiti s ljudskom stvarnošću smrti. Mi kršćani slaveći ovu svetkovinu želimo se utvrditi u nadi dok hodimo ovim vremenom i svijetom koji nam nameće urušeni smisao života i krade nadu», ustvrdio je kard. Vinko naglašavajući kako je teško sačuvati ravnotežu duha slušajući tolike laži koje plasiraju mediji u ime slobode, a za koje se neće nikad ispričati.

«Treba nam vjere kad slušamo kako se donose zakoni koji jednima pogoduju, a drugima oduzimaju 'jednaka prava' govoreći kako je to sve 'po zakonu'», rekao je kardinal podsjećajući na otetu imovinu nakon Drugog svjetskog rata koja se ne vraća nego preprodaje ili iznajmljuje. Nadalje je ustvrdio kako je potrebna jaka vjera kada se pogledaju krivci za rat koji sada peru ruke i pokazuju u druge te kada se zamijeti plasiranje laži koje se predstavljaju kao istina. Potom je progovorio o sveopćoj razočaranosti u društvu koju je nazvao «strašnom destruktivnom silom» koja u čovjeku uništava nadu. Promišljajući o mladima nazvao ih je ne izgubljenom nego izigranom generacijom koja živi u društvu krize koju nisu izazvali. Nadalje je progovorio o propalim državnim poduzećima, gomilanju dugova koje će buduće generacije morati vraćati te seksualizaciji društva preko medija.

«Društvene mreže potiču novi fundamentalizam uz podršku tajanstvenih pravila kvazimonopolitističkih visokotehnoloških korporacija. Umjesto poticaja dijaloga fundamentalisti žele nametnuti svoju vlast rigidnom mišlju», rekao je kardinal citirajući znanstvenike koji su naglasili da je ishod toga ne liberalno društvo nego ono društvo koje kažnjava. Ponovio je činjenicu da se za ispričane laži nitko ne ispričava dok se normalni ljudi moraju crvenjeti od stida slušajući ih.

 DSC0040

Promišljajući o odgoju mladih ispričao je priču Gandijeva sina koji se u zakazano vrijeme trebao naći s ocem, ali ga je, zakasnivši, slagao da je čekao servis automobila umjesto da je rekao istinu kako je bio u kinu. Kako bi ga naučio da ne valja lagati Gandi je odlučio pješke se vratiti u 30 kilometara udaljeno mjesto stanovanja da bi njegov sin imao vremena idući za njim kolima razmišljati o onome što je učinio. «Da me je tada udario, istukao ili naružio ne bih to zapamtio. Ali ova njegova gesta srušila me s nogu. Cijeli život ću pamtiti da je laž zla», citirao je kardinal Gandijeva sina te se zapitao u kakvom to društvu danas živimo.

Na tragu toga zapitao se i kakvo je to «društvo u kojemu se dijele lekcije što smo to mi, kako se smijemo zvati, kojim jezikom govorimo». «Ti se kunu da ovu zemlju vole. Tko ne voli njegov narod ne voli ni zemlju. Zato želimo ovdje kod Gospe ojačati se u toj vjeri kojom ćemo se oduprijeti tom duhu javnosti u kojemu živimo», rekao je kardinal pred kraj mise potičući nazočne da «hodeći ovom zemljom, gledajući jednog dana doći u nebo, molimo Gospu da nam dâ tako poslušno i vjerničko srce kako ne bismo klonuli duhom unatoč svih izazova koje proživljavamo».

«Istina je vrednija od svakog drugog ljudskog obzira. Ljubav je vrjednija od svake druge lekcije. Žrtva je ona kojom nas Isus uči kako ga slijediti. Gospe isprosi nam takvu vjeru», naglasio je na kraju propovijedi kardinal.

Procesija sa svijećama

Prije završnog blagoslova riječ je uzeo župnik Ćavar zahvalivši svima koji su proteklih dana sudjelovali u organizaciji proslave patrona, a posebno kardinalu Puljiću na njegovu dolasku.

Nakon toga uslijedila je procesija s upaljenim svijećama od vanjskog oltara do Gospine špilje gdje je nadbiskup molio litanije i blagoslovio nazočne.

Misno slavlje animirao je zbor mladih župe Stup.

 DSC0103

I ove se godine vjernička zajednica na Stupu za proslavu patrona pripremala misama devetnicama koje su započele u petak, 6. kolovoza. Mise trodnevnice predslavio je gvardijan samostana Sv. Ante na Bistriku fra Stipan Radić.

Na samu svetkovinu euharistije su još slavljene u 6:00, 7:00, 8:00 i 9:00 sati koja je bila bolesnička misa koju je predslavio katedralni župnik i profesor na sarajevskom KBF-u vlč. Oliver Jurišić. Pučku misu u 11:00 predvodio je fra Stipan.

Ž.I., KT