Skip to main content
Svećeničko ređenje u sarajevskoj prvostolnici

Svećeničko ređenje u sarajevskoj prvostolnici

U utorak, 29. lipnja, na svetkovinu apostolskih prvaka Petra i Pavla, u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, nadbiskup vrhbosanski metropolita Vinko kard. Puljić za svećenike je zaredio 11 đakona.

Na svečanom misnom slavlju uz kardinala koncelebrirali su: nadbiskup koadjutor vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić te više od 50 svećenika među kojima su bili i poglavari te profesori Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa (VBS), Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) i Franjevačke teologije (FT).

 DSC0078 2

Pozdravivši nazočne kard. Vinko ih je ujedno pozvao na molitvu za svećenike, a poglavito za 11 ređenika. Poželio je da na svetkovinu apostolskih prvaka „ojača osobna vjera kako bi se s punim pouzdanjem u Boga krenulo u budućnost.“

Poslije čitanja i naviještenog evanđelja rektor VBS-a preč. Zdenko Spajić predstavio je kandidate za Vrhbosansku nadbiskupiju, a kandidate za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu meštar bogoslova na FT-u fra Danijel Nikolić. Nakon njihova odziva i uz jamstvo poglavara, župnih zajednica iz kojih dolaze te mišljenja odgovornih o njihovoj prikladnosti za primanje svetog reda, nadbiskup ih je izabrao za red prezbitera.

Autentično naviještati

Kardinal je na početku prigodne propovijedi najprije posvijestio što izvire iz svetkovne Sv. Petra i Pavla, a to je hrabrost i razbijanje okova nakon kojih su apostoli mogli započeti naviještati Riječ Božju. Istaknuo je da javnost danas "okiva" svećenike kako oni ne bi bili slobodni svjedočiti. Obraćajući se ređenicima potaknuo ih je da se oslobode tih okova i budu autentični svjedoci. Govoreći o svećenicima koji su zaređeni na Petrovdan naglasio je kako je to razdoblje svojevrsne rekapitulacije učinjenog, a obraćajući se novoređenicima kazao je kako njihov pastoralni rad tek započinje. „Prepoznajte sebe i svoje poslanje. Potrebna vam je vjera i uvjerenje da Krist s vama može računati“, rekao je kardinal ističući kako je potrebno naviještati ne samo riječima nego i životom. „Neka iz vaših očiju sijeva da živite ono što govorite“, potaknuo je 11 đakona te ih upozorio da ih kroz čeka „uzburkano more života“. Posvijestio je kako ljudi ni za jedno vrijeme u povijesti nisu govorili da je lijepo i dobro nego uvijek teško. „Bog nam je dao to vrijeme zato valja plivati protiv struje. Međunarodna zajednica je stvorila klimu ignoriranja stavova Katoličke Crkve, dapače žele nametnuti krivnju ako se propovijeda moral i tradicija“, ustvrdio je nadbiskup Vinko dodajući kako je to osjetio za vrijeme boravaka u Njemačkoj kada je vidio kako se „Europa ruga svojoj baštini“.

DSC 3907 2

Ponovio je kako valja u takvom ozračju plivati protiv struje te podsjetio da postoje i one zemlje koje kršćanima ne daju ni „disati“, a kamoli svjedočiti.

„Naša je snaga u ispovijedanju Krista Boga živoga. Apostolski prvaci su potpisali vjeru krvlju. Hoće li od nas tražiti da potpisujemo krvlju to ne znam, ali trebat ćete podnijeti žrtvu. Ne može se ništa vrijedno uraditi u životu bez žrtve, ali dok budete voljeli zvanje, Krista i Crkvu vi ćete se ostvarivati“, rekao je kard. Puljić izravno se obraćajući novoređenicima koje je potaknuo da kao mlada generacija svećenika unesu nadu i svjetlo evanđelja među ljude koje budu susretali. Govoreći o tome kako će za vrijeme svoga pastoralnog rada susresti razne negativnosti zaželio je da se ne ravnaju prema njima nego po Kristu.

Na kraju ih je ohrabrio da vole Crkvu kao majku koja rađa za kraljevstvo Božje te podsjetio na riječi sluge Božjega misionara Ante Gabrića koji je mladiće u spremanju za svećeništvo poticao da "ne dime nego izgaraju“. „Vrlo je važno shvatiti potrebu izgaranja za ono za što smo posvećeni. Oduprite se duhu vremena koji želi stijesniti Crkvu kako ne bi mogla svjedočiti“, rekao je na kraju nadbiskup te zaželio da ređenike Sv. Petar i Pavao potaknuo da svoju vjeru svjedoče i izgaraju do zadnjega trena.

Novi radnici na njivi Gospodnjoj

Uslijedio je obred ređenja, a potom su novozaređeni svećenici prvi put koncelebrirali s nadbiskupom i subraćom svećenicima.

Za Vrhbosansku nadbiskupiju su zaređeni: vlč. Domagoj Matijević, vlč. Ivan Matijević i vlč. Ivan Mijać; a za Bosnu Srebrenu: fra Antonio Baketarić, fra Antonio Gašić, fra Dario Matanovićfra Fabio Badrov, fra Josip Jazvić, fra Nikola Matoševićfra Zdenko Frljić i fra Zoran Topalović.    

 DSC0012 2      

Na kraju su mladomisnici podijelili svoj mladomisnički blagoslov nazočnima, a kardinal im je podijelio dozvole za ispovijedanje koje važe do rujna 2022. i svjedočanstvo kao podsjetnik na ređenje te je uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Euharistiji je nazočilo mnoštvo bogoslova, redovnica, kao i rodbina te župnici i vjernici župa iz kojih dolaze ređenici. Svojom je pjesmom svečani događaj uljepšao združeni zbor bogoslova  VBS-a i FT-a.

Misu je izravno prenosio Radio Marija BiH, izvještava portal Nedjelja.ba

Ž. I., KT