Skip to main content
Povjerenstvo za Sinodu VN-a održalo 39. sjednicu

Povjerenstvo za Sinodu VN-a održalo 39. sjednicu

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskoga u utorak, 23. ožujka održana je 39. po redu sjednica Povjerenstva za pripravu Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Njome je predsjedao vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, a sudjelovalo je 10 članova među kojima su bili nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić te generalni tajnik Sinode dr. vlč. Mario Bernardić.

Nakon uvodne molitve i usvajanja Dnevnog reda te Zapisnika od prethodne sjednice uslijedilo je razmatranja Pravilnika o radu Sinodske skupštine kojega je pripravio generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić koji je jednoglasno usvojen.

Sinoda2

Poslije toga članovi su raspravljali o reorganizaciji i izboru članstva radnih skupina. Tako je utvrđeno da će ostati pet skupina: Eklezijalno-pravna, Pastoralna, Liturgijska, Religiozno-pedagoška i Medijska te su za njihove voditelje izabrani novi ili potvrđeni već postojeći.

Osim toga na sjednici je razmatrana organizacija te izbor članova stručnih komisija. Odlučeno je da će se formirati tri takve komisije: teološka, pravna i pastoralna, a da će se voditelji i članovi odrediti naknadno.

Budući da ovom sjednicom Povjerenstvo svoj rad privodi članovi su iznijeli prijedloge kako izabrati po tri predstavnika laika i redovnika za Sinodsku skupštinu.

Pred kraj sjednice generalni tajnik vlč. Bernardić izvijestio je kolege o do sada pristiglim izvještajima glede Prijedloga na radni dokument Sinode. Tako je napomenuo da je do sada pristiglo 30-ak osvrta s terena te je naglašeno da će se ići u daljnu animaciju, prije svega medijsku, kako bi se dobilo dodatne prijedloge iz baze.

Završno je zaključeno da će se 40. sjednica Pripravnog povjerenstva održati 8. lipnja.

D. K.