Skip to main content
Kardinal Puljić u katedrali predvodio misu na Pepelnicu

Kardinal Puljić u katedrali predvodio misu na Pepelnicu

Na Čistu srijedu – Pepelnicu, kojom Crkva započinje korizmeno vrijeme, vrhbosanski je nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić 17. veljače predvodio misu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Uz koncelebraciju pet svećenika, na euharistijskom slavlju okupili su se brojni vjernici među kojima su bile i redovnice te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koji su bili i u asistenciji.

Pepelnica15

Nakon naviještenoga evanđelja, kardinal Puljić je u propovijedi kazao kako ovom Čistom srijedom započinjemo vrijeme čišćenja. „Čišćenja naše savjesti od grijeha, čišćenja naših nakana da budu dobronamjerne, čišćenja od naših navika jer se navuče često pojedina ovisnost“, naglasio je vrhbosanki nadbiskup, podsjećajući na početku mise na riječi Sv. Pavla: „Pomirite se s Bogom, i sa samim sobom i sa bližnjim svojima“.

Propovjednik je osobito naglasio kako je korizma, ne samo da nas pripravi za slavlje Uskrsa, nego da nas pripravi živjet s Bogom, istinski se radovati s Bogom, pa kad Bog pokuca onda da kažemo – evo me.

Napominjući kako je korizma i vrijeme posta, kardinal je na osobit način poručio od čega treba postiti. „Posti od zavisti, od licemjerja, od neljudskosti, od nezadovoljstva. Posti od gorčine, posti od pretjeranih očekivanja. Jer previše očekujemo, a nismo ni svjesni što sve imamo. Posti od suvišnih riječi, od škrtosti, od nepravde“, poručio je kardinal Vinko kazavši kako se u korizmi trebamo molitvom približiti Bogu kako bismo radosno dočekali Kristovo uskrsnuće.

Pepelnica4

Poslije propovijedi nadbiskup je blagoslovio pepeo te je uslijedio obred pepeljanja tako što je vjernicima posipano na tjeme ili čelo malo pepela, nastalog spaljivanjem maslinovih grančica koje su blagoslovljene prošle godine na Cvjetnicu, uz poziv na obraćenje izražen riječima iz Knjige Postanka: „Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ ili Isusovim riječima iz evanđelja po Marku: „Obratite se i vjerujte evanđelju!'“.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je zbor bogoslova Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

J.Vr.,KT