Skip to main content
Radni susret dijela članova Ordinarijata vrhbosanskoga i ministrice Prvulović

Radni susret dijela članova Ordinarijata vrhbosanskoga i ministrice Prvulović

Dio članova Ordinarijata vrhbosanskoga susreo se u utorak, 25. svibnja s ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivanom Prvulović te su posjetili Caritas Vrhbosanske nadbiskupije i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“

Povodom za susret bio je nedavni poziv Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a o zaključivanju ugovora o obavljanju vjerskoga ukopa za socijalno ugrožene osobe prema kojemu bi Ministarstvo podnijelo troškove vjerskog obreda. Članovi Ordinarijata vrhbosanskoga: generalni vikar mons. Slađan Ćosić, kancelar preč. Mladen Kalfić te predstojnik ureda za odnose s javnošću vlč. Dražen Kustura upoznali su nadležno Ministarstvo s odredbom Zakonika kanonskog prava u kojoj stoji da nitko zbog siromaštva (jer ne može platiti) ne smije biti lišen sakramentalne pomoći (kan. 848) ili sprovoda (kan. 1181). 

Stoga je odluka nadbiskupije kako nije potrebno potpisivati ugovor te vrste, ali su se susreli s ministricom kako bi dogovorili pojedinosti u slučaju potrebe vjerskog obreda ukopa za socijalno ugrožene osobe, te su ju upoznali s radom dvije institucije, Caritasom i Centrom za pastoral mladih, koje imaju programe za: djecu, mlade, socijalno ugrožene, izbjeglice i zaštitu maloljetnika.

U Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije dočekao ih je ravnatelj vlč. Mirko Šimić sa svojim suradnicima te su im predstavili projekte: Pučke kuhinjeTjedna solidarnosti u sklopu kojega imaju dvije akcije: njega starih i bolesnih te Žurna pomoćkoja se ogleda u pomoći potrebitima za režije, lijekove, drva…; Migranti na ulici, Dječji vrtić Sv. Obitelj i Pro budućnost. Osim predstavljanja aktivnosti uslijedila je i razmjena informacija o možebitnoj budućoj suradnji.

Zatim su posjetili i Nadbiskupijski centar za pastoral mladih gdje im je dobrodošlicu izrazio ravnatelj vlč. Šimo Maršićsa svojim djelatnicima koji su predstavili kratku povijest i aktivnosti ove institucije Katoličke Crkve. Među ostalima govorili su o socijalnim projektima: Socijalni kutak za rad s migrantima u Hadžićima koji provode zajedno s Caritasom BiH, Mali putokazi kroz život koji je namijenjen s djecom bez roditeljskog staranja, Škola volonterizmaBecause we care za razvoj politike o zaštiti djece i maloljetnika, međureligijski projekt Koračajmo zajedno i Vision is decision – Mladi i demokracija.